Mesto Žilina skončilo v rebríčku transparentnosti na 12. priečke, Žilinská župa skončila druhá


Foto: Mesto Žilina skončilo v rebríčku transparentnosti na 12. priečke, Žilinská župa skončila druhá Foto: ilustračné

Transparency International Slovensko zverejnilo najnovšie hodnotenie transparentnosti 100 najväčších miest a mestských častí spolu so župami. Projekt Otvorená samospráva pomáha porovnávať kritéria medzi mestami aj župami. Žilina skončila za rok 2018 na 12. priečke, oproti roku 2016 si pohoršila o tri miesta. Najkladnejšie hodnotila organizácia prístup k informáciám.

Naopak na znížení celkového ratingu na 72% sa podieľala položka Predaj a prenájom majetku, kde hodnotitelia nenašli na mestskej stránke napríklad zápisnice z procesu verejných obchodných súťaží na predaj a prenájom majetku alebo aspoň dvojročný archív výsledkov verejných obchodných súťaží na predaj a prenájom majetku. 

„TIS vybrala 11 oblastí a 105 indikátorov, ktoré zahŕňajú predovšetkým informácie týkajúce sa právomocí miestnych samospráv vyplývajúcich zo zákona (napr. predaj a prenájom majetku), a tiež politík, ktoré by podľa TIS mali mať miestne samosprávy oficiálne upravené (napr. etika a konflikt záujmov). Najväčšiu váhu má prístup k informáciám, podiel verejnosti na rozhodovaní v samospráve, verejné obstarávanie a oblasť rozpočtu a zmlúv,“ vysvetľuje organizácia výber kritérií.


Transparency International Slovensko strhlo Žiline body aj za to, že nezverejňuje majetkové priznanie primátora a poslancov. Naopak body sme získali za zverejnené etické kódexy predstaviteľov samosprávy a jej zamestnancov. Celkovo získalo mesto známku A-.

Zdroj: samosprava.transparency.sk

Horšiu známku, no lepšie rebríčkové postavenie, obdržal Žilinský samosprávny kraj. Tomu patrí spomedzi ôsmich žúp druhá priečka, lepšie sú na tom podľa Transparency už len susední obyvatelia v Trenčianskom kraji. Od posledného hodnotenia si župa polepšila o jednu priečku, celkové hodnotenie 55% jej prinieslo známku B-.

Zdroj: samosprava.transparency.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu