Vodič sa chcel vyhnúť zrazenému medveďovi, pri čelnej zrážke s kamiónom vyhasol život spolujazdca


Foto: Vodič sa chcel vyhnúť zrazenému medveďovi, pri čelnej zrážke s kamiónom vyhasol život spolujazdca Foto: KR PZ Žilina

K tragickej dopravnej nehode došlo dnes v ranných hodinách na ceste I/59 za obcou Biely Potok, okres Ružomberok. Podľa zistených informácií 39 ročný vodič vozidla Ford C Max jazdil smerom od Banskej Bystrice na Ružomberok, pričom počas jazdy došlo v jeho jazdnom pruhu k stretu vozidla s medveďom.

Po zrážke bol medveď odhodený do protismeru, kadiaľ práve prechádzal vodič vozidla Ford Galaxy. Vodič Fordu Galaxy (50) v snahe vyhnúť sa zrazenému medveďovi na ceste, prešiel do protismeru, kadiaľ práve prechádzal kamión, pričom došlo k čelnej zrážke oboch vozidiel.

Zrazený medveď na ceste, ktorému sa snažil vodič vyhnúť. Zdroj: KR PZ Žilina

Pri dopravnej nehode utrpel 44 ročný spolujazdec vo Forde Galaxy zranenia nezlúčiteľné so životom. 49 ročná spolujazdkyňa spolujazdkyňa a 50 ročný vodič z vozidla Ford Galaxy utrpeli zranenia s doposiaľ nezistenou dobou liečenia.

Prípad prevzala vyšetrovateľka, ktorá začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia v súbehu s prečinom ublíženia na zdraví. Okolnosti dopravnej nehody sú predmetom vyšetrovania.

JESEŇ NA CESTÁCH – POLÍCIA RADÍ  

 Najvyšší čas pripraviť sa na sťažené podmienky na jazdu. Dážď a hmla znižujú viditeľnosť a mokrá vozovka zase zvyšuje pravdepodobnosť, že sa vozidlo dostane do šmyku a možnej následnej dopravnej kolízie. Preto základným pravidlom v sťažených podmienkach je prispôsobiť najmä rýchlosť a techniku jazdy svojim schopnostiam a poveternostným podmienkam. S jeseňou však idú ruka v ruke aj ďalšie nástrahy, ktoré môžu vodičom spôsobiť nepríjemnosti na cestách.


Prišiel čas používať stretávacie svetlá 

V súvislosti s jesennými dňami je dobré si uvedomiť aj skutočnosť, že často sychravé počasie spojené s hmlami a oveľa slabšie svetelné podmienky limitujú správanie sa na cestách. Vodiči áut by mali viac využívať skôr „stretávacie“ osvetlenie ako prvky „denného“ svietenia, ktoré robia vozidlo viditeľným iba spredu. Stretávacie svetlá však umožnia, aby vás dobre videli aj vodiči za vami!

Pozor na zver na ceste 

K jesennému obdobiu neodmysliteľne patrí aj lesná či poľná zver. Objavuje sa pri cestách spravidla v ranných hodinách, keď sa stmieva a v čase dopravných špičiek. Preto by vodiči na miestach, kde je veľká pravdepodobnosť, že sa zver na ceste objaví, mali byť mimoriadne opatrní. Preto radíme, že ak sa už zviera dostane na vozovku, nesnažte sa mu vyhnúť vo vysokých rýchlostiach. Následky šmyku totiž môžu byť oveľa horšie, ako samotná zrážka so zvieraťom, to platí najmä pri jazde po diaľnici. 

Ak vodič zrazí poľovnú zver a tá tvorí prekážku v cestnej premávke, musí ju označiť výstražným trojuholníkom. Následne treba zavolať políciu, ktorá informuje príslušné združenie, či už poľovné združenie, štátnu ochranu prírody alebo správcu cestnej komunikácie.

Neodporúčame dotýkať sa zvieraťa a v žiadnom prípade ho nedávať do auta. Ak sa preukáže neoprávnené prisvojenie cudzej zveri, takéto konanie je možné kvalifikovať ako trestný čin pytliactva, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na dva roky. Dávajte na seba pozor a jazdite bezpečne!


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Žilina