Kam idú peniaze z rozpočtu? Pozrite si váš účet za služby mesta Žilina.


Foto: Kam idú peniaze z rozpočtu? Pozrite si váš účet za služby mesta Žilina.

Denník SME a Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS) sa z blízka pozreli na rozpočty slovenských miest. V 14 prehľadných grafov sú zobrazené výdavky za služby miest, prerátané na jedného obyvateľa tak, aby bolo možné porovnať hospodárenie jednotlivých miest. Vďaka grafom zistíte, na čo sa míňajú peniaze v Žiline a ako je na tom v porovnaní so zvyšnými krajskými mesta.

Z čísiel inštitútu INESS vyplýva, že na chod mesta zaplatí Žilinčan v roku 2014 sumu 852,56€, čo je po Bratislave druhý najvyšší účet. Vo väčšine položiek rozpočtu sa však Žilina pohybuje na priemerných výdavkových hodnotách. Čo spôsobilo tak vysokú výslednú sumu?

Je to dlh mesta. Žilina aj vďaka odpusteniu 17,5 miliónového dlhu od vlády splatí tento rok spolu až 21,6 mil.€, napriek tomu ostáva v prepočte na obyvateľa najzadĺženejším mestom. Tento rok teda každý jeden z nás prispel astronomických 393,31€ na splácanie dlhov, čo predstavuje 46,13% rozpočtu mesta!

Úplný zoznam rozpočtových položiek a ich porovnanie nájdete v galérii pod článkom. Grafy boli vytvorené denníkom SME, originálny článok nájdete na http://www.sme.sk/c/7491400/kolko-nas-stoja-sluzby-miest-grafy.html.


Zdroj graf: sme.sk
Zdroj: sme.sk, INESS


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu