Detské ihrisko na Bajzovej ulici chátra, mesto plánuje postupnú obnovu ihrísk v Žiline


Foto: Detské ihrisko na Bajzovej ulici chátra, mesto plánuje postupnú obnovu ihrísk v Žiline Foto: čitateľ

Stav desiatok detských ihrísk na územi mesta Žilina je často žalostný. Príkladom je aj detské ihrisko na Bajzovej ulici, ktorého prvky postavila spoločnosť DEXTRADE Žilina, s.r.o. pred približne desiatimi rokmi a následnej darovala mestu. Mobiliár ihriska je však v stave, ktorý začína byť pre malých návštevníkov potenciálne nebezpečný.

„U nás pri paneláku máme detské ihrisko, no v poslednom čase veľmoi chátra a začína byť nebezpečné. Kontaktoval som aj spoločnosť, ktorá je uvedená ako správca a ktorá ihrisko darovala mestu. Hlavne pieskovisko sa úplne rozpadá,“ uviedol čitateľ Martin, ktorý pravidelne ihrisko využíva so synom.

Darujúca spoločnosť odmietla, že by bola správcom ihriska, napriek tomu prejavila ochotu a prislúbiľa stav preveriť pre odstránenie nedostatkov. Správcom ihriska je však už samotné mesto. To sa snaží opravovať poškodené prvky priebežne, na základe obhliadok.

Ihrisko spravuje mesto, opravy vykonáva postupne

„Správcom detského ihriska na Bajzovej ulici je mesto Žilina. Poškodené prvky na ihrisku sa budú rovnako, ako po iné roky, opravovať. Kontrolu detských ihrísk a ich mobiliáru zaisťuje mesto prostredníctvom obhliadok, ktoré pravidelne vykonáva,“ potvrdila hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Aj na radnici si uvedomujú, že väčšina zariadení pre najmenších nie je v ideálnom stave: „Stav väčšiny detských ihrísk už nie je dobrý, a to najmä pre ich životnosť a kvôli vandalom, ktorí ihriská poškodzujú. Opravy vykonávame postupne, tak ako prebiehajú aj obhliadky jednotlivých ihrísk. Keďže na území mesta máme 150 ihrísk, nie je v našich možnostiach opraviť všetky poškodené prvky naraz.“


Dňa 1.8.2018 zverejnilo mesto Žilina výzvu na predkladanie ponúk na opravu a údržba detských ihrísk, športovísk a mestského mobiliáru.Za predpokladanú sumu na úrovni 150-tisíc eur by mal víťaz obstarávania zabezpečovať opravu a údržbu spolu 38 ihrísk vybavených detskými zariadeniami nových typov a 95 detských ihrísk staršej výroby, na ktorých je pieskovisko, prípadne detské zariadenie, ako hojdačky, preliezačky alebo kolotoč z kovových materiálov, ktoré boli osadené v rámci výstavby panelových domov.

Piesok na ihriskách by mali prehrabávať a premývať každé dva týždne

Do zoznamu zariadení, ktoré chce mesto opravovať a udržovať prostredníctvom externého dodávateľa, spadá aj 21 revitalizovaných detských ihrísk, kde boli na staré detské ihriská doplnené nové prvky, prípadne sa zrekonštruovali existujúce prvky, 36 starých športových ihrísk, 15 športových ihrísk, kde bol položený nový asfaltový kryt, 6 workoutových ihrísk a 90ks používaných pieskovísk.

Práve na katastrofálny stav pieskoviska upozorňuje aj čitateľ Martin. Víťaz obstarávania by mal vymieňať piesok v pieskoviskách, pravidelne čistiť a vyvážať smeti z týchto ihrísk, natierať a opravovať ich oplotenia. Súčasťou prác bude aj pravidelné čistenie a premývanie pieskovísk v intervale každé dva týždne. Pracovníci prehrabú piesok a polejú pitnou vodou.

Mesto predpokladá, že na opravu a údržbu detských ihrísk v Žiline počas 12 mesiacov bude firma potrebovať približne 1 000 hodín, ďalších 800 na výmenu prvkov a pre pravidelné na čistenie pieskov približne 500 hodín.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu