Ako dokáže jeden deň, jeden moment, jeden človek zmeniť históriu hory Živčáková


Foto: Ako dokáže jeden deň, jeden moment, jeden človek zmeniť históriu hory Živčáková Foto: Michaela Nižňanská

Mariánske pútnické miesto Živčáková sa nachádza na Kysuciach a v júni prešlo šesťdesiat rokov od udalosti, ktorá zmenila charakter aj históriu rovnakomennej obce. Príbeh miestneho Matúša Lašúta pozná však mimo úzky okruh ľudí v okolí málokto. Prečítajte si to, ako došlo k zjaveniu, ktorého následkom sa stala zo Živčákovej pútnická atrakcia.

Okrem toho, že bola nedeľa v ten deň bol ešte aj veľký sviatok Najsvätejšej Trojice. Práca mu nedala na výber, aj keď by bol radšej v kostole. Tá istá cesta po ktorej chodil už roky od malička. Povolanie neberie žiadne ohľady. Sviatok, nesviatok. Zatne sa a ide. Pri svojej tradičnej každodennej prestávke, ktorá má pomenovanie od ľudí Živčák sa zastaví.

Malý, rokmi poznačený obrázok Matky Božej, ktorý visí zo stromu, pripomínajúci zastavenie na krížovej ceste, Matúš sa začne pri ňom modliť. Kľakne si, prežehná sa a modlí sa obvyklú modlitbu. Otče náš, .....odpusť nám, .....zbav nás Zlého. “Zdravas Mária” však už nedokončí.

Miestny obyvateľ uvidel sochu Panny Márie Lurdskej, dnes prebiehajú na miesto púte

Z kontextu ho nečakane vytrhne jasný záblesk, obzrie sa pretrie oči a znova vidí to isté. Akoby na podstavci stojí pred ním socha Panny Márie Lurdskej. Má aspoň dva metre. Biele rúcho, modrá stuha, na hlave dlhý závoj, ktorý však vôbec nezakrýva peknú dievčenskú tvár, obrátenú priamo k nemu.

„Kde sa tu tá socha tak z ničoho nič vzala?” Počas zjavenia sa mu pred jeho očami zjaví Panna Mária v siedmych podobách. Po všetkých jej zjaveniach na obraze odkazuje nejakú symboliku pre ľudstvo. Život Matúša Lašúta sa po zjavení radikálne zmenil. Každý deň chodil do kostola. Jeho najbližší pocítili zmeny v správaní. Tí, ktorí uverili, sa zúčastňovali spolu s ním na každoročnej púti, tí ktorí boli proti, za nich sa ustavične v duchu modlil. Dožil sa úctyhodných 92 rokov.

Dňa 18. 09. 2008 bola Tomášom Galisom, biskupom žilinskej diecézy Hora Živčáková oficiálne vyhlásená za mariánske pútnické miesto a miesto modlitby.

„Pútnické miesto, ktoré je známe už v širokom okolí, Chrám Panny Márie Matky Cirkvi je otvorený od 10. do 16. hodiny. Kaplnka, ktorá bola postavená ako prvá a pri ktorej sa Lašútovi zjavila Matka Božia je k dispozícii verejnosti 24 hodín. Vo vyhradenom čase je otvorený aj malý bufet s občerstvením a návštevníci si môžu zakúpiť aj posvätné predmety. Každý zakúpený predmet je počas svätej omše posvätený. Konajú sa tu aj významné púte, prvá sa nazýva Jarná púť, začiatok mesiaca máj, na sviatok Preblahoslavenej Panny Márie Matky Cirkvi. Ďaľšou púťou je jesenná v mesiacoch október, koná sa na výročie posviacky kostola. Púť cirkevných škôl Žilinskej diecézy sa organizuje na sviatok Nanebovstúpenia Pána. Sväté omše sa konajú každý deň aj cez sviatky o 11. hodine,“ informoval správca farnosti z Turzovky Ivan Mahrík.

Pri príležitosti 160. výročia lurdských zjavení sa konalo stretnutie 23.06 (sobota) na hore Živčáková. Slávnostnú svätú omšu celebroval Tomáš Galis, žilinský biskup. Ľudia z tohto miesta najradšej berú vodu z prameňov. K dispozícií majú dva: prameň Lurdskej Panny Márie, Očný prameň. V letnom období počas suchých dní pramene vysychajú. Naplnenie jednej dvojlitrovej fľaše trvá aj viac ako dvadsať minút. Táto voda je považovaná za liečivú, jej účinky sú blahodarné na telo aj dušu.


„Najviac zo všetkého miloval Boha. Boží chrám bol jeho druhým domovom, často v ňom trávil všetok čas, pokiaľ mu to jeho zdravie dovolilo. Tí, ktorí sa s pánom Lašútom niekedy osobne stretli, si iste všimli niekoľko nápadných vecí. Aj keď vo svojom pokročilom veku chodil s palicami a trpel často bolesťami, vždy mal na tvári ľahký úsmev, ktorý často predchádzal v smiech. Najnápadnejšie  však na ňom boli oči, žiariace, láskavé a nádherné, detské oči múdreho starca.“ „Počas našich rozhovorov sa len málokedy držal témy,“ spomína miestny farár Ivan Mahrík.

Kaplnku sa pokúsil niekto podpáliť

V roku 2016 sa pokúsili podpáliť kostol a rozbili posvätené predmety, ktoré sa nachádzajú na krížovej ceste. „Najskôr niekto rozbil dve okná na kaplnke Kráľovnej pokoja. O niekoľko dní zasa podpálil kaplnku Božieho milosrdenstva, ktorá zhorela aj s obrazom.  Išlo o „prvé zastavenie“ Krížovej cesty smerom od Turzovky. Nasledovalo ďalšie rozbité okno na jednej z kaplniek. Naposledy – z piatka 23. na sobotu 24. septembra chcel niekto dokonca podpáliť nový kostol P. Márie Matky Cirkvi. Dejú sa tu hrozné veci,“ dodáva Mahrík.

Na hore Živčáková v prípade priaznivého počasie môžeme navštíviť aj vyhliadkovú terasu na samotnej veži kostola, ktorého kupola je pozlátená 24-karátovým zlatom. Návštevné hodiny sú rozdelené do určitých mesiacov a hodín. Od 1. mája do 15. novembra = 12.30-17.00 hod. Od 16. marca do 1. mája = 12.30-14.30 hod.

Od polovice novembra do polovice marca je veža pre verejnosť úplne zatvorená. Panoramatický výhľad, ktorý končí na kóte 797 m.n.m poteší nejedno oko turistu. Po nekonečných schodoch, ktoré vedú k cieľu zažije človek nezabudnuteľný pohľad takmer na úrovni vtáčej perspektívy, pri dobrej viditeľnosti až na český vysielač.

Zaujímavosťou je, že samotný kostol je o rovných 52 metrov vyšší ako socha Krista spasiteľa v Rio de Janeiro. V zimnom období sa na vežu z bezpečnostných dôvodov nedostaneme, ale konajú sa sväté omše v pravidelných intervaloch. V prípade veľkého množstva snehovej prikrývky sa dá dostať z obce Korňa na reťaziach, alebo pešou chôdzou. Pred vstupom je  elektrická tabuľa, ktorá informuje aký je stav vozovky.

Cesta k chrámu je jednosmerná, umiestnený semafor je ukazovateľom, ktorá strana má momentálne prednosť, čas sa  zobrazuje v minútach. Prístup autom z obce Korňa od kostola, navedú smerové tabule. Pešie trasy: Lašútov chodník – z Turzovky Vyšného konca, chodníkom z Turzovky Závodia, chodníkom z Korne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Michaela Nižňanská