Objekt toaliet na Nešporovej ulici chátra naďalej, časť vedľajšieho pozemku chce mesto vyvlastniť


Foto: Objekt toaliet na Nešporovej ulici chátra naďalej, časť vedľajšieho pozemku chce mesto vyvlastniť
Galéria: 15 fotiek

Obyvatelia Nešporovej ulice na Hlinách v Žiline už dlhé roky obchádzajú objekt bývalých verejných toaliet, ktorý je v bezútešnom stave. Napriek tomu, že je z väčšej časti schovaný pod zemou, rozbité okná je vidieť aj z chodníka či priľahlého parkoviska.

Ako je možné vidieť aj na fotografiách, toalety sa stali skôr skládkou rôznorodého odpadu - medzi neporiadkom sa tu nachádzajú aj pneumatiky alebo fľaše. Objekt a okolitý pozemok pritom patril naposledy mestu pred sedemnástimi rokmi, odvtedy sú v súkromných rukách.

V minulosti sa v okolí toaliet po ich znefunkčnení pohybovali rôzne individuá, neďaleko plánuje mesto Žilina v lokalite Vuralu vybudovať nájomné byty. Objekt sa nachádza hneď vedľa parkoviska, ktoré obchodný dom Billa nedávno oplotil a zamedzil tak parkovaniu miestnych. Mesto sa snaží časť pozemku odkúpiť, avšak pre účely vybudovania časti cyklotras, s toaletami sa tu nepočíta.

„Uvedený objekt bol odpredaný aj s pozemkom ešte v roku 2001. Na danom mieste sa nové verejné toalety neplánujú. S vlastníkom tohto objektu sme zo strany mesta mali snahu komunikovať ohľadom možnosti odkúpenia časti pozemku pod plánovanú cyklotrasu, avšak bezúspešne,“ uviedla hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.


Ekonomická výhodnosť prevádzky verejných toaliet je v dnešnej dobe otázna, samotné mesto prevádzkuje pre občanov záchody na Hlinkovom námestí, ktoré sú už rozhodnutím Mestského zastupiteľstva v Žiline bezplatné. Viacerí čitatelia nás upozornili na to, že v neďalekom parku Ľudovíta Štúra na Bôriku neboli ani po rekonštrukcii pridané záchody.

„Príde mi to zvláštne, že mesto a nadácia Kia tak pekne zrekonštruujú park a chcú, aby tam napríklad ľudia trávili celé hodiny, pritom im na to nedajú možnosť - najmä deti doslova potrebujú mať možnosť využiť záchody kedykoľvek. Najbližšia súkromná reštaurácia asi z návštev nie je nadšená. Práve tieto záchody sa dali možno využiť, aj keď nie sú najbližšie, ale lepšie ako nič,“ uviedla čitateľka Romana.

Čo spraví s budovou a okolitým pozemkom súčasný majiteľ, je nateraz otázne. Keďže rokovania s ním však vo veci cyklotrasy neboli úspešné, mesto sa potrebnú časť pokúsi získať vo vyvlastňovacom konaní. „Mesto iniciovalo vyvlastňovacie konanie – to sa týka ale len malej časti pozemku pri ceste, nie objektu bývalých toaliet,“ dodala hovorkyňa.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu