FOTO: K rekonštrukcii Námestia Andreja Hlinku a Sadu SNP vznikla už urbanisticko-krajinárska štúdia


FOTO: K rekonštrukcii Námestia Andreja Hlinku a Sadu SNP vznikla už urbanisticko-krajinárska štúdia
Galéria: 6 fotiek

Mesto Žilina informovalo začiatkom roka o pláne zrekonštruovať obidve hlavné námestia v Žiline. Na najbližšom rokovaní budú poslanci schvaľovať urbanisticko-krajinársku štúdiu z dielne autorského kolektívu spoločnosti Laboratórium architektúry krajiny – LABAK, s.r.o., ktorá sa stala víťazom súťaže v roku 2017. Štúdia rieši priestor parku aj náväznosť námestia na Farské schody.

Hlavnými riešiteľmi štúdie sú Ing. Michal Marcinov a Ing. arch. Peter Lényi, podľa informatívnej správy by mala byť zachovaná zhromažďovacia, pobytová a tranzitná funkcia námestia a oddychová funkcia Sadu SNP.

„S priestorom pre zhromaždenia a organizovanie rôznych podujatí sa uvažuje v centrálnej polohe námestia, tak ako tomu bolo doteraz. Vlastné námestie je riešené ako variabilný priestor s možnosťou jeho využitia pri rôznych sezónnych a mestských akciách ako sú Staromestské slávnosti, vianočné trhy, koncerty, príležitostné športové podujatia a pod.,“ uvádzajú autori štúdie.

Autori dopracovali odporúčania poroty a mesta do pôvodného návrhu, nový počíta s vodným prvkom v podobe 21 napeňovacích trysiek. Tie budú ovládané po skupinách, na rozdiel od súčasnej fontány, ktorá je počas vhodných klimatických podmienok naplnená vodou, bude nová fontána bez bazéna s viditeľnou vodnou plochou. Medzi tryskami budú umiestnené lavičky, takže priestor bude využiteľný celoročne aj počas obdobia, kedy nebude fontána v prevádzke.

Zdroj: www.zilina.sk

Pozitívom celého návrhu je fakt, že počet stromov v oblasti námestia sa zvýši. Autori navrhli lavičky práve pod korunami stromov, ktoré obopnú centrálny priestor námestia do tvaru kruhovej výseče.


„Priestor námestia je navrhnuté „obopnúť“ alejou stromov, ktorá umocní jeho význam. Táto bude v pohľade na Balustrádu vynechaná, čím sa “zarámuje” najcharakteristickejší obraz mesta Žilina – pohľad na Katedrálu Najsvätejšej Trojice a Mestské divadlo Žilina. Navrhovaná výsadba stromov na námestí umožní pohodlný pohyb a pobyt pod nimi a zachováva plošnú variabilitu námestia ako aj vizuálny kontakt medzi parterom okolitých domov a užívateľmi námestia,“ dodávajú v štúdii jej autori.

V prípade, že poslanci štúdiu schvália a v takejto podobe sa bude realizovať, sťahovanie čaká niekoľko objektov na námestí. Smerom severovýchodne, teda bližšie k Národnej ulici, sa posunie budova Turistickej informačnej kancelárie a verejných toaliet. Hlavný priestor turistickej kancelárie bude dostupný zo stredu námestia a od Národnej ulice.

Sťahovanie čaká aj sochu Andreja Hlinku od akademického sochára Ladislava Beráka. Ten sa po niekoľkoročnom pobyte pred budovou Považskej Galérie Umenia v Žiline presunie bližšie k parku.

Navrhovaná polocha sochy Andreja Hlinku a budovy TIK Žilina s verejnými toaletami. Zdroj: www.zilina.sk

Naposledy prešla táto časť historického centra komplexnou rekonštrukciou pred viac ako štvrťstoročím, pričom následky zanedbaného stavu pociťujú Žilinčania aj tento rok v podobe neustále nutných opráv Farských schodov.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu