Mnohodetné rodiny chcú podporovať aj v Žiline, poslanci budú rokovať o vyčlenení financií


Foto: Mnohodetné rodiny chcú podporovať aj v Žiline, poslanci budú rokovať o vyčlenení financií Foto: ilustračné

Demografická krivka na Slovensku v posledných rokoch ukazuje, že výskyt mnohodetných rodín je na ústupe a s nárastom obyvateľstva klesá priemerný počet detí na jednu rodinu. Domácnosti, v ktorých by boli vychovávané štyri a viac detí, patrili kedysi k pomerne častým javom. Postupom času sa však stali mnohodetné rodiny skôr výnimkami, aj s ohľadom na finančnú záťaž rodiny, ktorú vyšší počet detí predstavuje.

Práve takéto rodiny chcú jednorázovým príspevkom podporiť poslanci v Žiline, rodičom, ktorí vychovávajú 4 a viac detí by bolo možné vyplatiť raz ročne príspevok do výšky 50 eur na dieťa. Predkladateľom návrhu, o ktorom budú v pondelok na zastupiteľstve rokovať poslanci, je nezávislý poslanec Miroslav Sokol.

„Rodičia, ktorí majú odvahu vychovávať 4 a viac detí zabezpečujú existenciu a rast nášho národa i štátu. Vo väčšine prípadov bojujú s nedostatkom financií už len na dôstojné prežitie, nie to ešte na vzdelávanie svojich detí. Toto je dôsledkom štátnej i mestskej politiky zameranej na krátkodobé (4-ročné) ciele. Výsledkom je neustály pokles počtu obyvateľstva v našom meste, ktorý začal v roku 2007 a každoročne pokračuje až do dnes,“ uvádza dôvodová správa k predkladanému návrhu.

Model po vzore hlavného mesta

S podobným projektom majú skúsenosti v Bratislave, kde bolo za uplynulý rok vyčlenených 50 tisíc eur na podporu mnohodetných rodín. V Žiline odhadujú, že by podobný príspevok mohol stáť 40-tisíc ročne, kladne sa k tomuto návrhu vyjadrili komisie finančná, školstva a mládeže aj sociálna, zdravotná a bytová.

„Po vzore hlavného mesta Bratislava je toto jeden z prvých krokov k podpore tých, ktorí sa zásadným spôsobom podieľajú na prežití a dlhodobej perspektíve nášho mesta. Odhadovaný dopad na rozpočet je 40000 €, v závislosti od počtu žiadateľov o príspevok,“ uviedol v dôvodovej správe poslanec Sokol.


Podľa Klubu mnohodetných rodín sú práve tieto vystavené najväčšiemu riziku chudoby z celého spektra obyvateľov, dokonca vyššiemu ako dôchodcovia. Pri šiestich deťoch stúpa riziko chudoby na 80 percent, pri ôsmich deťoch je toto riziko viac ako deväťdesiat percentné.

Tradičná rodina sa drží najmä na Orave

Otcovia mnohodetných rodín sa navyše často stretávajú s tým, že sú považovaní za neperspektívnych a nemoderných, ľudia majú mnohodetné rodiny často mylne asociované s neprispôsobivými občanmi. Celoslovensky klesá aj počet úplnych rodín a tým pádom aj počet detí narodených mimo manželstva.

Udržaním tradičnej rodiny v manželskom zväzku sa môžu pýšiť najmä okresy na Orave, ktoré pravidelne vedú štatistické rebríčky. V regióne severného a severovýchodného Slovenska je podľa štatistík najmenej detí narodených mimo manželstva, dominujú im Námestovo s 8% a Tvrdošín s 12%.

Medzi okresy s takýmto nízkym počtom nemanželských detí patrí aj Bytča, Čadca a Dolný Kubín. Prvé dva menované dominujúce okresy zároveň vedú aj tabuľku s podielom úplnych rodín, podľa prognózy by si čísla mali udržať aj v roku 2030.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu