Žilinčan Peter pokoril výzvu Everesting, na stúpaní do Zástrania zdolal 8848 výškových metrov


Foto: Žilinčan Peter pokoril výzvu Everesting, na stúpaní do Zástrania zdolal 8848 výškových metrov

Cyklistický portál maraton.bike priniesol minulý týždeň informáciu o tom, že mladému Žilinčanovi Petrovi sa podarilo zdolať cyklistickú výzvu známu ako Everesting. Na druhý pokus sa mu tak podaril celkom unikátny kúsok, za jeden deň otestoval svoju odvahu aj odhodlanie. Pokus mu vyšiel na druhýkrát - po zmene kopca.

Everesting je totiž aktivita, pri ktorej musí cyklista zdolať jeden jediný kopec toľkokrát, aby nastúpal výšku Mt. Everestu. Okrem toho má táto výzva ďalšie pravidlá, nemali by ste opúšťať najnižší bod pod kopcom, po ktorý jazdíte a nesmiete ani prijať fyzickú pomoc počas prekonávania prevýšenia. Exkluzívnych 8 848 metrov za 24 hodín si musíte odšlapať sám.

Peter, ktorý sa venuje cyklistike len necelé štyri roky, si po neúspešnom zdolávaní Polomu vybral trasu z Tepličky nad Váhom do Zástrania. Cyklistika patrí medzi jeho vášne, preto určite aktuálnym Everestingom nekončí. Práve naopak, už teraz má v pláne viacero výziev.

„Všetko začalo začalo zakúpením si nového horského bicykla. Dovtedy bol zo mňa klasický “cyklista-presúvač”. Pre mňa bol výber trasy jednoduchý, pretože jazdíte do noci, sám a nemáte chuť sa stretnúť s divou zverou. Po tejto výzve som si povedal, že dosť, mám to odfajknuté a ide sa ďalej. No tieto vytrvalostné a trošku uletené výzvy sú pre mňa to pravé orechové!“ opisuje Peter jeho vzťah k podobným dobrodružstvám.

Týžden drevených nôh ho neodradí od ďalších výziev, k úspechu dopomohla aj kapustová polievka

Ako už naznačil, v budúcnosti sa pravdepodobne dočkáme viacerých pokorených dobrodružštiev. Konieckoncov, táto výzva sa dá absolvovať aj na iných kopcoch, napríklad už spomínanom Polome. Keďže mal počas zdolávania technické problémy, trasu má zaznamenanú na dva úseky. 


Budúci rok by chcel zopakovať aj súčasný výkon, avšak s jedným záznamom v sociálnej sieti pre športovcov s názvom Strava. „Ďalší rok mam v pláne repete Ťažkého Straníka, kvôli celistvosti dát. Ďalej plánujem zdolať Polom. Mám ešte jedno miesto na Slovensku, kde by to bola topka, ale to si nechám v zálohe a snáď sa to podarí,“ plánuje mladý cyklistický nadšenec.

V okolí Žiliny sa nachádza hneď niekoľko alternatív, napríklad Turská dolina, Kuneradská dolina, ktoré sú ideálne práve pre perfektný asfaltový povrch. Peter zatiaľ vie o jednom cyklistovi, ktorého Everestingom motivoval, verí však, že do budúcna pribudnú ďalší. „Zatiaľ sa, okrem jedného bajkera, neozvali ďalší. Pripisujem to podmienkam, ktoré na jeseň už nie sú ideálne. Verím, že budúci rok sa do toho pustia aj ďalší bajkeri,“ motivuje Peter.

Asi tušíte, že podobný výkon v priebehu dvadsiatichštyroch hodín sa podpíše aj na fyzickej únave, Peter šiel 5 hodín po zdolaní výzvy do práce. Nohy mu dávali pocítiť následky driny ešte približne týždeň. „Pocit “drevených Pinokiových nôh” prešiel približne po týždni, celú túto výzvu beriem ako dobrú prípravu na 24-hodinové preteky v MTB. Jazdím za klub bikepoint.sk a budúci rok organizujeme v ATC Belá Nižné Kamence 24-hodinové majstrovstvá Európy v MTB,“ uzavrel športovec, ktorému pri zdolávaní “Everestu” pomáhala napríklad aj kapustová polievka.

Odkaz na aktivity na sociálnej sieti Strava, ktoré sú pre technické problémy rozdelené na dve časti:
https://www.strava.com/activities/1235277663
https://www.strava.com/activities/1235277575

Celý príbeh tak, ako ho popisuje Peter, nájdete na https://maraton.bike/everesting-pokoreny-cista-psychiatria/


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu