Kompostovať sa dá v záhrade aj interiéri – štýlovo a bez zápachu


Foto: Kompostovať sa dá v záhrade aj interiéri – štýlovo a bez zápachu

Kompostovať môžete v záhrade aj 2-izbovom byte. Ako funguje a čo všetko k nemu potrebujete? Príďte na prezentáciu „Interiérové a exteriérové kompostovanie – ako začať?“. Uskutoční sa 14. 10. 2017 v Záhradnom centre Lány v Ovčiarsku od 9.00 do 12.00 hod. Vstup je voľný.

Organizátorom unikátnej akcie je Záhradné centrum Lány a Občianske združenie Kompostujme, ktoré v meste Žilina realizuje projekt komunitného kompostovania.

„OZ Kompostujme navštevuje festivaly, trhy či záhradnícke výstavy, na ktorých ľudí vzdeláva, ako začať a efektívne kompostovať – v záhrade, byte aj na sídlisku. Okrem toho ponúka kompostéry do záhrady i domácnosti a rôzne pomôcky, ktoré vám pri kompostovaní pomôžu. Na výstave Jarná krása, ktorá sa konala v máji v areáli Budatínskeho zámku, sme sa zoznámili s majiteľmi Záhradného centra Lány. Oslovila ich myšlienka kompostovania a rozhodli sa pomôcť nám v šírení osvety i predaji kompostérov,“ hovorí Ing. Michal Vavrík, zakladateľ OZ Kompostujme, ktorý bude prezentáciu viesť.

Zistite, ako funguje domáce kompostovanie s kalifornskými dážďovkami

Dozviete sa, aké zásady treba pri kompostovaní v záhrade dodržiavať, ktoré pomôcky vám môžu zjednodušiť prácu aj to, prečo treba do kompostéru pridávať hobliny, piliny či zrecyklovaný papier. Kompostovanie v domácnosti má svoje špecifiká. Hlavným rozdielom je, že na rýchlejší rozklad bioodpadov sa využívajú kalifornské dážďovky.


Výsledkom práce resp. ich tráviaceho traktu je vermikompost – jedno z najkvalitnejších prírodných hnojív a tzv. dážďovkový čaj – tekuté hnojivo. Na prezentácii sa naučíte, ako kompostér do domácnosti založiť, ako sa oň správne starať, koľko času vám zaberie starostlivosť aj to, aké sú možnosti využitia kompostu.


„Budeme veľmi radi, keď v sobotu 14. 10. príde do Záhradného centra Lány v Ovčiarsku čo najviac záujemcov o  kompostovanie, pretože je to jedna z foriem, akou môžeme pomôcť prírode.  Naša centrum je s prírodou veľmi úzko prepojené, a preto sa snažíme zlepšovať vzťahy všetkých ľudí a najmä detí k nej,“ hovorí Ing. Linda Pončáková, majiteľka Záhradného centra Lány.

Informácie o tom, ako kompostovať v byte, záhrade aj na sídlisku nájdete aj na stránke a Facebooku OZ Kompostujme – kompostuj.me. Všetko o Záhradnom centre Lány zas nájdete na stránke: lany.sk a Facebooku Záhradné centrum Lány.

Miesto: Záhradné centrum Lány, Ovčiarsko
Dátum: 14.10.2017 - 09:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: OZ Kompostujme