Parkovanie v štátnych nemocniciach by mohlo byť zadarmo, oznámil to minister zdravotníctva


Foto: Parkovanie v štátnych nemocniciach by mohlo byť zadarmo, oznámil to minister zdravotníctva Foto: Google Maps

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker oznámil vo štvrtok 13. apríla, že parkovanie pred štátnymi nemocnicami by mohlo byť bezplatné. Pacienti by tak mohli na parkoviskách, na ktoré má ministerstvo dosah, počas svojej návštevy u lekára parkovať zadarmo. Minister o tom rokoval s predstaviteľmi občianskych aktivít s názvom Hore rampy bez platenia.

„V rámci 16 nemocníc v pôsobnosti ministerstva so spoplatneným parkovaním chceme urobiť isté zjednotenie systému dostupnosti bezodplatného parkovania pre pacientov,“ uviedol minister Drucker, podľa ktorého by parkoviská nemali slúžiť na ekonomickú činnosť nemocníc. 

Ministerstvo zdravotníctva má kompetenčne pod sebou 58 parkovísk v areáloch slovenských nemocníc. Z tohto počtu je na 20 z nich parkovanie spoplatnené a ďalších 6 parkovísk má pod sebou súkromná firma. Na parkoviskách v správe nemocníc požadujú aktivisti úplné zrušenie plateného parkovania a na súkromných parkoviskách navrhujú ukončenie zmlúv, prípadne presadenie zmeny zákona, ktorý zavedie bezplatné parkovanie.


V roku 2014 bol vo FNsP Žilina mesačný príjem z parkovania približne 18 000 eur

Príjem z parkovného predstavoval v roku 2014 približne pol percenta celkových výnosov žilinskej nemocnice, pričom v priemere za mesiac dosahoval hodnotu približne 18-tisíc eur. Nemocnica po rokoch pristúpila k revitalizácii parkovacích miest a prístupových komunikácií v areáli. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu