Leteckí záchranári zasahovali pri 41-ročnom mužovi s poranením chrbta a úraze 15-ročného chlapca


Foto: Leteckí záchranári zasahovali pri 41-ročnom mužovi s poranením chrbta a úraze 15-ročného chlapca Foto: ilustračné

Čadca

V pondelok 11.júla 2016 vo večerných hodinách bol letecký záchranársky tím zo Žiliny požiadaný o pomoc pri záchrannej akcii zraneného muža v lesnom teréne v oblasti Čadca-Vojty. Vzhľadom na to, že v zložitom teréne bolo ťažké pozemne nájsť 41-ročného muža, boli do terénu vyslaní leteckí záchranári.

Tým sa krátko po prílete do oblasti podarilo zraneného muža lokalizovať. Lekár leteckých záchranárov bol k pacientovi spustený pomocou techniky palubného navijaka. Pacientovi so zlomenými rebrami a s poranením v chrbtovej časti poskytol nevyhnutné zdravotné ošetrenie.

Po nabalení do transportného saka bol z terénu evakuovaný a počas medzipristátia preložený na palubu vrtuľníka. Leteckí záchranári ho následne previezli na úrazový príjem nemocnice v Čadci.


Námestovo

Posádka leteckých záchranárov zo Žiliny bola v pondelok 11.júla 2016 krátko popoludní privolaná k úrazu 15-ročného chlapca. Medzi obcami Oravské Veselé a Mútne (okres Námestovo) ho na ceste zrazil traktor. Chlapec utrpel vážne poranenia oboch dolných končatín a vnútorné poranenie brucha.

Na miesto bola privolaná aj rýchla lekárska pomoc. Po pristáti vrtuľníka v blízkosti miesta udalosti poskytli pozemní i leteckí záchranári zranenému chlapcovi neodkladné zdravotné ošetrenie. Následne bol preložený na palubu vrtuľníka a vo vážnom stave letecky prevezený do Univerzitnej nemocnice v Martine, kde si ho prevzali lekári Kliniky detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu