Už od februára vstúpia do platnosti výpovede sestier, minister obavy nemá


Foto: Už od februára vstúpia do platnosti výpovede sestier, minister obavy nemá Foto: ilustračné - cohladas.sk
Podľa slov ministra zdravotníctva Viliama Čisláka sa pacienti v Žilinskej nemocnici nemusia obávať o starostlivosť ani v prípade, že od začiatku februára vstúpia do platnosti výpovede približne 700 zdravotných sestier. Nemocnice totiž začali nahrádzať sestry vo výpovediach posilami, ktoré sú podľa Čisláka adekvátne vzdelané a skúsené. “Chodím po nemocniciach a informujem sa o situácii v každej z nich, prečo by som v tomto zavádzal,“ uviedol včera v diskusnej relácii RTVS o 5 minút 12. Ako dodal, pacienti nie sú a po konci mesiaca ani nebudú ohrození na zdraví.

Riešením sú aj presuny medzi nemocnicami


Minister pripomenul, že najvážnejšie situácie sú v Prešove a v Žiline. Výpoveď približne 700 sestier zo štátnych nemocníc plánuje v týchto miestach riešiť aj prípadným presunom pacientov do iných zdravotníckych zariadení. Na už existujúce presuny v relácii RTVS upozornila predsedníčka Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká, ktorá má informácie, že niektorí pacienti už museli byť z dôvodu nedostatku ľudských kapacít prevezení z Prešova do Košíc a následne do Martina.

Minister vyslovil presvedčenie, že prevozy nebudú rizikové, nakoľko najbližšie zdravotnícke zariadenia nie sú príliš vzdialené a cesty k nim považuje za bezpečné. Vo výpovedi je v súčasnosti viac ako 2% sestier.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu