Strácajú medvede svoju plachosť? Žilina počas mimoriadnej situácie posilňuje hliadky v obytných zónach


Foto: Strácajú medvede svoju plachosť? Žilina počas mimoriadnej situácie posilňuje hliadky v obytných zónach Foto: Ilustračné/pixabay.com

Žilinský okresný úrad vyhlásil vo štvrtok 21. marca o 16. hodine mimoriadnu situáciu. Dôvodom je zvýšený výskyt medveďov. U tých mala nastať zmena v správaní spojená s ich zdržiavaním sa v blízkosti ľudských obydlí a stratou plachosti.

Rozhodnutie sa na území Žilinského kraja týka okresov Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Žilina. Tieto divé zvieratá boli pritom len pred pár dňami zahliadnuté v okolitých obciach Žiliny, kde sa rovnako objavili aj minulý rok. Výnimkou neboli ani jednotlivé mestské časti či lúky pod turisticky atraktívnou rozhľadňou nad mestom.



Počas trvania situácie budú zásahové témy a príslušné poľovnícke združenia vykonávať opatrenia na znižovanie rizík a záchranné práce na ochranu zdravia a majetku občanov. V rámci opatrení bude rovnako zvýšená činnosť policajných hliadok v obytných zónach mesta.

Mesto Žilina v tejto súvislosti odporúča obyvateľom pri pohybe mimo obytných častí mesta zvýšiť opatrnosť najmä v skorých ranných a neskorých večerných hodinách,“ dodáva samospráva.

V prípade, že spozorujete alebo narazíte na jedinca medveďa hnedého v zastavaných územiach, urýchlene kontaktuje tiesňové linky 158 alebo 112.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu