Medvede v okolí Žiliny sa už zobudili zo zimného spánku, v prírode buďte opatrní!


Foto: Medvede v okolí Žiliny sa už zobudili zo zimného spánku, v prírode buďte opatrní! Foto: Facebook/Eva Brezovská Blažková

Výrazné oteplenie uplynulých týždňov ovplyvňuje nielen ľudské činnosti, ale aj samotnú prírodu. Jedným z dôsledkov nadpriemerne teplého počasia je aj skoršie ukončenie zimného spánku medveďa hnedého.

Niektoré jedince sa pritom na spánok nemuseli uložiť vôbec, pokiaľ mali dostatok potravy a zima v ich oblasti nebola príliš tuhá. V okolí Žiliny bolo niekoľko medveďov videných počas decembra a následne v priebehu februára.



„Dávajte si pozor pri prechádzkach smerom na Stráňavy, Rosinu a Trnové. Pekné počasie láka na prechádzky kadekoho,“ upozornila najnovšie miestna obyvateľka v skupine združujúcej Višňovčanov.

Uverejnila aj fotografiu troch jedincov, ktorá bola vyhotovená tento mesiac fotopascou. Aj z ďalších svedectiev je jasné, že medvede pri Žiline sú už dávno hore. Zvýšte preto pozornosť, snažte sa nepohybovať v blízkosti krovín či hustých porastov a upozorňujte na svoju prítomnosť zvukom, nech zvieratá neprekvapíte.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu