Mariánske námestie a centrum Žiliny zmenia svoju podobu za asi 11 miliónov eur. Mesto vyhlásilo súťaž


Foto: Mariánske námestie a centrum Žiliny zmenia svoju podobu za asi 11 miliónov eur. Mesto vyhlásilo súťaž

Centrum Žiliny by malo v najbližších rokoch prejsť rozsiahlou revitalizáciou. Vyplýva to z architektonickej súťaže, ktorú v stredu 13. marca vyhlásil mestský úrad v spolupráci s Útvarom hlavného architekta.

Súťažiaci sa budú v návrhoch venovať mestskej pamiatkovej rezervácii vrátane Mariánskeho námestia a okolitých ulíc, Farským schodom, predpoliu Kostola Najsvätejšej Trojice, mikropriestoru Na bráne či hlavnému pešiemu ťahu cez Bottovu ulicu.

Architekti majú tiež spracovať návrh priestorovo-objemového riešenia novej urbanistickej štruktúry zástavby, ktorá doplní alebo zmení blok medzi ulicami Zaymusova, Kuzmányho, Jozefa Vuruma a J. M. Geromettu až po budovu VAMSTAV.

„Cieľom mesta je prostredníctvom súťaže návrhov nájsť riešenia pre komplexnú revitalizáciu historického centra s dôrazom na riešenie mestského interiéru Mariánskeho námestia a vybraných nadväzujúcich ulíc ako návodu na postupnú celkovú obnovu historického jadra,“ uvádza architektonický portál archinfo.sk.

Víťazovi súťaže bude zadaná zákazka na dopracovanie návrhu obnovy Mariánskeho námestia, Farskej ulice, Farských schodov, Bottovej ulice a priestoru Na bráne do formy vhodnej pre stavebné konanie, ako aj štúdie a vizualizácií. Jeho úlohou bude tiež vykonať odborný autorský dohľad nad stavbou. Táto zákazka bude mať hodnotu 335-tisíc eur, licencia za ideový návrh má mesto stáť 28-tisíc eur a ceny pre umiestnených 55-tisíc eur.



Samotná komplexná revitalizácia mestskej pamiatkovej rezervácie však bude niekoľkonásobne drahšia. Mesto predpokladá, že celkové náklady by sa mohli vyšplhať na 11 miliónov a 325-tisíc eur bez DPH, pričom nezapočítava realizáciu inžinierskych sietí. Predmetom súťaže je však len investícia do obnovy vyššie spomínaných ulíc a priestorov (približne 13 400 metrov štvorcových) v hodnote 3 milióny a 350-tisíc eur bez DPH.

„Historické centrum Žiliny je ojedinelou a charakteristickou mestskou štruktúrou severozápadného Slovenska. Jeho hodnoty spočívajú v takmer neporušenej urbanistickej štruktúre gotického pôdorysu, panoráme nástupu - siluety s dominantným postavením mestských veží, zástavbe situovanej na terénnom zlome nad pôvodným riečiskom Váhu a architektonických hodnotách zachovaných objektov,“ približuje portál archinfo.sk.

Samospráva za najcennejší historický priestor považuje práve Mariánske námestie. Jeho štvorcový pôdorys lemovaný meštianskymi domami s „laubňami“ tvorí identitu mesta. Jeho súčasná podoba však podľa radnice nezodpovedá aktuálnym potrebám, či už ide o vizuálnu stránku alebo opotrebenie jednotlivých prvkov.

Výsledkom revitalizácie by malo byť zatraktívnenie historického centra pre obyvateľov aj návštevníkov Žiliny. Slúžiť má na kultúrne, obchodné aj spoločenské aktivity. Súťažiaci architekti musia myslieť aj na materiál, z ktorého bude dlažba, dopravné riešenia v okolí, verejné osvetlenie, technickú infraštruktúru, odpadové hospodárstvo a zachovanie prírode blízkych ekosystémov. Záujemcovia o zákazku môžu svoje návrhy predkladať do 28. júna 2024, víťazný návrh by mohol byť známy do konca júla.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu