FOTO: Žilina zrekonštruuje mestskú radnicu vrátane sobášnej sály. Čo sa zmení a koľko to bude stáť?


FOTO: Žilina zrekonštruuje mestskú radnicu vrátane sobášnej sály. Čo sa zmení a koľko to bude stáť?
Galéria: 22 fotiek
Foto: coplanuje.zilina.sk

V minulosti bola centrom správy a života v meste, neskôr sa zmenila na múzeum a dnes slúži na reprezentačné účely či civilné sobáše. Žilinskú radnicu čaká rozsiahla rekonštrukcia, ktorá ju prispôsobí aktuálnym požiadavkám a zlepší jej funkčnosť pre širokú verejnosť.

Budova radnice tak, ako ju poznáme teraz, bola postavená v rokoch 1893 až 1894 na mieste staršej stavby zničenej požiarom, ktorá slúžila na rovnaký účel. V radnici začiatkom minulého storočia zasadalo mestské zastupiteľstvo aj mestský súd, v roku 1942 tam však bolo umiestnené Mestské múzeum.

Od roku 1990 do 2010 bola budova na Mariánskom námestí sídlom primátora, aktuálne je využívaná najmä na reprezentačné účely. Na jej prízemí sa nachádza sobášna sieň, kde sa každoročne spoja životy mnohých snúbencov.

Mesto Žilina teraz plánuje obnovu interiéru aj exteriéru radnice. Pred dvomi rokmi bola vyhlásená súťaž na zhotoviteľa architektonickej štúdie vnútorných priestorov budovy, ktorú vyhral bratislavský ateliér Grau architects, s. r. o. Porota jeho ideový návrh sobášnej sály zhodnotila ako jednoduchý a elegantný, s dôrazom na akustické vlastnosti priestoru, farebné riešenie a zachovanie vitráží, gobelínu a klenbového stropu.


Galéria: 22 fotiek

Aktuálne prebieha spracovávanie realizačného projektu na rekonštrukciu Starej radnice. Ako uviedla Katarína Gazdíková z komunikačného odboru mesta, naceňovať sa bude až po dokončení projektu. Peter Revús však v reportáži pre TA3 hovorí o sume viac než 2 milióny eur. Mesto predpokladá financovanie z externých zdrojov.

„Cieľom budúcej celkovej rekonštrukcie (interiér ako aj exteriér) je prispôsobiť priestory radnice súčasným požiadavkám, vytvoriť reprezentatívny priestor s dôrazom na kvalitu dizajnérskeho detailu, s kvalitným materiálovým riešením a dodržaním protokolu oficiálnych stretnutí pri organizácii obradov a podujatí pre verejnosť, či akcií vyplývajúcich z potrieb samosprávy ako sú slávnostné zasadania zastupiteľstva, prijímanie reprezentačných návštev, vzácnych hostí a pod.,“ priblížila Gazdíková.

Okrem klenbového stropu, gobelínu a vitráží plánuje samospráva po rekonštrukcii zachovať aj rôzne vzácne obrazy, nábytok či krištáľové lustre, ktoré sú zaradené do majetku mesta. Viac informácií o pripravovaných prácach bude Žilina postupne uverejňovať na svojom webe.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu