Dôležitý most v Námestove je vo veľmi zlom stave. Župa jeho opravu podmienila ukončením inej rekonštrukcie


Foto: Dôležitý most v Námestove je vo veľmi zlom stave. Župa jeho opravu podmienila ukončením inej rekonštrukcie Foto: Facebook/Erika Jurinová

Viacero mostov v Žilinskom kraji postupne chátra a nutne potrebuje celkovú rekonštrukciu. Niektoré z nich neboli opravované celé desaťročia. Vo veľmi zlom technickom stave boli aj dva dôležité mosty na Orave, prísľubu opravy sa však zatiaľ dočkal iba jeden.

Minulý rok bol verejnou súťažou vybraný zhotoviteľ na rekonštrukciu mostného objektu ponad Bielu Oravu v obci Oravská Jasenica, ktorým vedie frekventovaná cesta prvej triedy I/78. Župa medzitým pracovala na projektovej dokumentácii na obnovu dlhého mosta ponad Oravskú priehradu v Námestove.

„Námestovský most sa nachádza v 6. stupni poškodenia zo sedemmiestnej stupnice a jeho rekonštrukcia bude aj vzhľadom na jeho dĺžku veľmi náročná. Je to veľká výzva pre celý Žilinský samosprávny kraj. Postupnými krokmi sa v riešení posúvame ďalej,“ napísala v príspevku na sociálnej sieti županka Erika Jurinová.

Aktuálne je hotová projektová dokumentácia, ktorá okrem rekonštrukcie nosnej konštrukcie a ríms mosta počíta aj s jeho rozšírením o spoločné chodníky pre chodcov a cyklistov po obidvoch stranách. Opravená má byť aj samotná komunikácia 2273, ktorá po moste vedie, až po križovatku s hlavným ťahom I/78.



Počíta sa tiež s prebudovaním križovatky v smere na Lokcu a Tvrdošín zo stykovej na kruhový objazd. Dôvodom je podľa predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja zvýšenie bezpečnosti premávky. Projekt však nevyhovie požiadavkám mesta a okolitých obcí.

„Požiadavkou obcí a mesta Námestovo bolo aj vybudovanie podchodu pre peších v mieste mostného objektu. Prerokovanie návrhu ukázalo, že bezprostredná blízkosť vodovodného potrubia a kanalizácie by znamenala časté zatápanie a problematickú údržbu podchodu a z toho dôvodu nie je možné vybudovať vyhovujúce technické riešenie,“ napísala Jurinová.

Samotný termín rekonštrukcie mosta a realizácie ostatných spomínaných stavieb je zatiaľ v nedohľadne. Najskôr totiž musí byť ukončená rekonštrukcia mosta v Oravskej Jasenici. Župa počíta s nákladmi okolo 17 miliónov eur, pričom by chcela využiť externé zdroje financovania.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu