Dva nákladiaky ohrozovali dopravu na Kysuciach. Policajti odhalili vážny problém


Foto: Dva nákladiaky ohrozovali dopravu na Kysuciach. Policajti odhalili vážny problém

Žilinskí policajti zakázali jazdu dvom vodičom nákladných vozidiel, ktorí ohrozovali dopravu na ceste I/11 v obci Kysucký Lieskovec. Ide o cestu, ktorá tvorí hlavný ťah od Žiliny na Kysuce a často na nej dochádza k dopravným nehodám.

V uplynulých dňoch na nej zastavili dve jazdné súpravy, ktoré prevážali drevnú hmotu. Policajti pri kontrole zmerali hmotnosť jazdnej súpravy, pričom zistili preťaženie celkovej hmotnosti jazdnej súpravy a preťaženie na jednotlivé nápravy. 

Vodičom tak ďalšiu jazdu zakázali a uložili im blokovú pokutu. S vozidlami mohli pokračovať až potom, ako náklad preložili. 


Čo môže spôsobiť preťaženie vozidla?

Má negatívny vplyv na ovládanie riadenia a môže poškodiť dôležité časti vozidla. Už nepatrné prekročenie prípustnej hmotnosti negatívne ovplyvňuje jeho ovládateľnosť, výrazne predlžuje brzdnú dráhu a zvyšuje riziko porúch.

Nebezpečné je predovšetkým preťaženie jednotlivých náprav v prípade nesprávneho umiestnenia prevážaného tovaru. Pri prudkom brzdení napríklad v zákrutách to môže ľahko viesť k šmyku a následnému prevráteniu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu