Mnohí vodiči v Žiline nepoužívajú na kruhových objazdoch smerovky, zhoršujú tým plynulosť premávky


Foto: Mnohí vodiči v Žiline nepoužívajú na kruhových objazdoch smerovky, zhoršujú tým plynulosť premávky

Neustále sa rozrastajúce krajské mesto Žilina čelí problémom s preťaženou dopravou, a to predovšetkým na križovatkách a kruhových objazdoch. Napriek tomu, že vodiči zvyčajne rešpektujú dopravné predpisy, na našich cestách vzniká hlavne v časoch dopravnej špičky chaos. Práve nesprávne používanie smeroviek pôsobí mätúco na ostatných vodičov a prispieva k tvorbe nežiaducich kolón.

Nedávanie znamenia o zmene smeru jazdy na kruhových objazdoch je častou chybou, ktorá môže vyvolať nebezpečné situácie. Pokiaľ šoféri pri výjazde z takejto križovatky nepoužijú pravú smerovku, aj keď to prikazuje zákon, ostatní vodiči nemajú dostatok informácií a prehľad o situácii v premávke. 

Takéto chyby výrazne ohrozujú aj ľudí na priechodoch pre chodcov, ktoré sa často nachádzajú v bezprostrednej blízkosti kruhových objazdov. V kombinácii s nedostatočnou pozornosťou šoférov to znižuje ich šancu na bezpečný prechod a môže dôjsť k nebezpečným situáciám.

Klasické križovatky sú z dôvodu väčšej plynulosti premávky čoraz častejšie nahrádzané tými okružnými, no z dôvodu arogancie vodičov na nich dokáže ľahko zavládnuť zmätok a zbytočné zdržanie. Nehodám a kolíziám možno predchádzať len pokiaľ všetci dodržiavajú pravidlá a sú ohľaduplní k ostatným účastníkom.


Ako vždy, tak aj v okolí kruhových objazdov je potrebné venovať osobitnú pozornosť priechodom pre chodcov, aby vodiči neohrozovali najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky. Každý z nás môže svojou svedomitosťou prispieť k bezpečnosti na cestách a k plynulému prejazdu v akomkoľvek čase, aj na tých najproblematickejších úsekoch v našom meste. 


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu