Žilinská župa získala 103 miliónov eur z eurofondov, takmer polovicu investovala do dopravy


Foto: Žilinská župa získala 103 miliónov eur z eurofondov, takmer polovicu investovala do dopravy Foto: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Žilinský samosprávny kraj získal od roku 2014 do roku 2020 viac ako sto miliónov eur z eurofondov. O tom, kde boli tieto finančné zdroje preinvestované, informovala župa na sociálnych sieťach.

V poslednom programovom období pritieklo do Žilinského kraja 103 miliónov eur. Najväčšia časť z týchto peňazí bola využitá na budovanie a opravy krajských ciest, župa však podporila aj vzdelávanie, kultúru či cestovný ruch.

Do dopravnej infraštruktúry investovala celkovo 48,5 milióna eur z európskych zdrojov. Najväčším projektom bola jednoznačne modernizácia cesty druhej triedy II/583 v úsekoch medzi Belou a Terchovou, ako aj medzi Zázrivou a Párnicou, kde župa minula takmer 6 miliónov eur.

„Vďaka eurofondom sme v programovom období modernizovali aj odborné vzdelávanie na 20 stredných školách a to za 23,2 milióna eur. Z tohto objemu smerovalo najviac financií do Strednej zdravotníckej školy v Liptovskom Mikuláši, a to 4 282 944,08 eur,“ priblížil Žilinský samosprávny kraj.



Ďalších 15,2 miliónov eur putovalo do oblasti kultúry a cestovného ruchu, 10,7 milióna eur zas župa využila na zlepšenie kvality zdravotníctva. Najdrahšími projektami bola cyklotrasa medzi Žilinou a Kotešovou, ako aj nový cyklomost v Považskom Chlmci. Veľkú investíciu si vyžiadala aj prestavba gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v Hornooravskej nemocnici s poliklinikou Trstená.

„Do sociálnych služieb smerovalo 1,05 milióna eur, z toho 469 439,59 eur bolo investovaných na vybudovanie Horizontu – Domova na polceste v Bytčici a do Zariadenia sociálnych služieb ANTARES - domov na polceste v Čadci 428 744, 18 eur,“ dodala župa.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu