V Žiline začali pred rokom operovať platničky šetrnou metódou. Zoperovali ňou už 20 pacientov


Foto: V Žiline začali pred rokom operovať platničky šetrnou metódou. Zoperovali ňou už 20 pacientov Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

V žilinskej nemocnici zrealizovali pred rokom prvú operáciu pomocou najmodernejšej, minimálne invazívnej liečebnej metódy – spinálnej endoskopie. Pokroková technológia, ktorá je v súlade so svetovými trendmi v spinálnej chirurgii, sa v Žiline významne osvedčila. Pracovisko neurochirurgie vykonalo doposiaľ spolu 20 takýchto operácií.

Spinálna endoskopia poskytuje pacientom s indikovanými degeneratívnymi ochoreniami chrbtice mimoriadne šetrný a menej zaťažujúci výkon. Ten umožňuje včasnejšiu mobilizáciu pacienta po operácii, nižšiu spotrebu analgetík, neporovnateľne rýchlejšiu rekonvalescenciu a návrat do každodenného života.

„Najčastejšie ide o operácie poškodených medzistavcových platničiek, takzvaných vyskočených platničiek. Otvorená rana má približne tri až štyri centimetre, pri endoskopii sa dostaneme len na priemer rany približne 0,5 centimetra. Šetríme zdravé okolité tkanivá, pacient sa na druhý deň postaví a v priebehu ďalších dní už dokáže plnohodnotne fungovať,“ skonštatoval primár oddelenia neurochirurgie Ivan Mačuga.

Neurochirurgické oddelenie používa počas zákrokov najmodernejšiu spinálnu endoskopickú zostavu. Kamerový systém 4K s rozlíšením 3840 x 2120 pixelov umožňuje skvelú priamu vizualizáciu spinálnych štruktúr, čo tiež prispieva k väčšej bezpečnosti a šetrnosti výkonu. Žilinská nemocnica je jediným nemocničným pracoviskom v pôsobnosti severovýchodnej oblasti Slovenska, ktoré unikátnu metódu rutinne používa.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu