Tieto knihy čítajú Žilinčania najviac. Deti aj po rokoch láka svet mágie a čarov


Foto: Tieto knihy čítajú Žilinčania najviac. Deti aj po rokoch láka svet mágie a čarov Foto: Ilustračné/freepik.com

Krajská knižnica v Žiline má za sebou ďalší úspešný rok, ktorý nenarušili žiadne obmedzenia. V niektoré dni medzi police plné kníh zablúdili aj stovky čitateľov, pričom najvyššiu návštevnosť zaznamenali v knižnici 21. novembra 2023, kedy si prišlo vypožičať knihy alebo zúčastniť sa na podujatiach až 714 osôb. Ktoré knižné tituly však boli vlani medzi čitateľmi najpopulárnejšie?

Rebríčku kraľovali knihy pre deti. Na ich čele je aj po viac ako 20 rokoch kultový príbeh chlapca, ktorý prežil. Prvú časť obľúbenej série Harry Potter a Kameň Mudrcov si v roku 2023 knihomoli odniesli domov celkovo 34-krát. Ďalej nasledovali záhady z Detektívnej kancelárie Lasemanna a Denník Odvážny bojka č. 9.

Študujúcu mládež zaujal 16-ročný Holden Caulfield, ktorého živo vykreslil v románe Kto chytá v žite spisovateľ J. D. Salinger. Tínedžerov dielo láka vzburou proti svetu dospelých, a to aj napriek tomu, že v školských osnovách patrí do povinného čítania. Žánrovo z beletrie ďalší čitatelia siahli najmä po detektívnych románoch.


Knihovníci z krajskej knižnice sa dlhodobo snažia prebudiť lásku ku knihám naprieč všetkými vekovými kategóriami. V dnešnej technologicky zameranej dobe sa vo veľkej miere sústredia na deti do 15 rokov, u ktorých tak chcú rozvinúť fantáziu, túžbu po vedomostiach, ale aj empatiu. S týmto cieľom sa podarilo zorganizovať množstvo aktivít.

Klub Knihuľka, šachový klub, hodiny základov programovania, prázdninové letné aktivity, literárne besedy v rámci festivalu S detskou knihou (predtým známym ako Vianoce s detskou knihou) a mnohé iné. Knižnica pritom vychádza v ústrety aj požiadavkám pedagógov základných škôl, s ktorými spoločne pripravila stretnutia zamerané na rozvoj čitateľskej gramotnosti formou priamej práce s knihou.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu