Na žilinské dosky sa vráti Hitler, Coco Chanel, Anna Karenina aj silvestrovská nálada


Foto: Na žilinské dosky sa vráti Hitler, Coco Chanel, Anna Karenina aj silvestrovská nálada Foto: Mestské divadlo Žilina

Mestské divadlo Žilina si na tento týždeň pre divákov pripravilo inscenácie plné zábavy, ale aj momentov zamyslenia. Osloví vás súčasná adaptácia románu Anna Karenina, situačná silvestrovská komédia Neznášam ŤA!, príbeh slávnej návrhárky Coco Chanel či oživený Hitler v satire A je tu zas?

V stredu 17. januára sa na doskách žilinského divadla objaví Anna Karenina. Pôvodné dielo Tolstého prepracoval do súčasnej verzie nemecký dramatik Armin Petras a režíruje ho Marián Amsler. Príbeh sa sústredí na sedem hlavných postáv, čím získava jedinečnú intímnu atmosféru.

Sedem postáv rozpráva, miluje, filozofuje, nenávidí, pije, podvádza, rozpráva a znova miluje. Počas hry môžete sledovať štyri vzťahy a rôzne podoby lásky, vášne, nenávisti, závislosti aj zotrvačnosti. Všetko začína a končí na vlakovej stanici Moskovská v Petrohrade.


Pokiaľ ste do divadla nestihli zavítať koncom roka, nevadí. Vo štvrtok 18. januára sa tu zopakuje silvestrovská párty v komédii Neznášam ŤA!, ktorú režíruje Michal Tomasy. Divákov vtiahne oslavná atmosféra podčiarknutá hudbou 80. rokov, množstvom alkoholu a nespútanou zábavou.

Na párty sa stretnú pozvaní s nepozvanými hosťami, čo prekazí plány pozývajúcemu páru. Na povrch postupne vyplávajú kauzy a traumy z celého roka, ktoré začnú vybuchovať ako ohňostroje. Inscenáciu sprevádza jedna otázka: Prečo máme potrebu druhým dokazovať, že sme lepší, že žijeme cool, keď realita je niekde inde?



Piatok 19. januára bude v mestskom divadle venovaný životopisnému príbehu slávnej módnej návrhárky Coco Chanel. Jej život budú diváci sledovať v piatich obdobiach, ktoré charakterizuje päť jej najobľúbenejších farieb.

Okrem milencov, priateľov a konkurentov sa Coco stretne aj s neznámym Karlom, ktorý by mal o nej písať. Každú nedokonalosť pretvorila na výhodu a nevhodným príbehom vymýšľala krajšie verzie. Bola päťka skutočne šťastným číslom ikonickej návrhárky, alebo ide iba o výmysel? Dozviete sa to v autorskej inscenácii Daniely Brezániovej, ktorú režírovala Barbora Nitschová.


V sobotu 20. januára zavíta do žilinského divadla skutočne nečakaný hosť. V hre A je tu zas v réžii Filipa Nuckollsa sa na doskách objaví Adolf Hitler, ktorý sa prebudil v Berlíne dnešnej doby. Vodca tretej ríše sa po prvotnom šoku v cudzom svete zorientuje a rozbehne si novú kariéru v televízii a na Youtube.

Satirická dráma Timura Vermesa má diváka vyprovokovať, ukázať moc médií a preskúmať vzťah spoločnosti k populizmu či nostalgii starých čias. Hoci je príbeh Hitlerovho zázračného prežitia na prvý pohľad absurdný, jeho mediálny príbeh je naopak mrazivo pravdivý a niečo podobné sa odohráva aj na vašich obrazovkách. Ste dostatočne obozretní?



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu