Oravský hrad navštívilo minulý rok cez 160-tisíc ľudí, Hrad Strečno sa vyšplhal takmer na 46-tisíc


Foto: Oravský hrad navštívilo minulý rok cez 160-tisíc ľudí, Hrad Strečno sa vyšplhal takmer na 46-tisíc Foto: ŽSK

Za slovenskou kultúrou, históriou a poznaním cestujú každoročne milióny domácich aj cudzincov. Na územie Žilinského kraja zavítalo počas uplynulého roka až 644 322 návštevníkov, ktorí si zaplatili vstup do jedného z dvadsiatich dvoch kultúrnych zariadení v správe Žilinskej župy.

Najobľúbenejšou pamiatkou bola aj v roku 2023 dominanta Oravy. Cez brány Oravského hradu v obci Oravský podzámok prešlo v priebehu dvanástich mesiacov viac než 160-tisíc ľudí. V rovnakom regióne leží aj Slanický ostrov umenia, ktorý si prišlo obzrieť cez 50-tisíc návštevníkov. Oravská lesná železnica zas prilákala viac ako 35-tisíc ľudí.

Druhým najnavštevovanejším regiónom bolo Horné Považie. Milovníci histórie spojenej s istou dávkou turistiky vyhľadávali najmä Hrad Strečno, ktorý navštívilo takmer 46-tisíc ľudí. Po ňom nasledoval Budatínsky hrad s viac než 30-tisíc návštevníkmi a Bábkové divadlo Žilina, ktoré privítalo cez 22-tisc divákov.

Kultúrne vyžitie hľadali ľudia aj na Liptove. Viac ako 45-tisíc ich navštívilo Múzeum liptovskej dediny v Pribyline a takmer 26-tisíc zamierilo do Roľníckeho domu a dvora Vlkolínec. Liptovská galéria P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši zaznamenala niečo cez 12-tisíc návštevníkov.



„V rámci Kysúc sa z hľadiska návštevnosti najviac darilo objektom Kysuckého múzea v Čadci. Múzeum kysuckej dediny malo 19 088 a Historická lesná úvraťová železnica 24 570 návštevníkov. Tretím najnavštevovanejším bolo Kysucké kultúrne stredisko v Čadci (6 231), ktoré zároveň zaznamenalo celkovo najvyššiu návštevnosť spomedzi všetkých kultúrnych stredísk v kraji,“ priblížila hovorkyňa župy Eva Lacová.

Najmenej vyhľadávaný bol minulý rok Turiec, ktorý celkovo privítal iba 39 517 platiacich návštevníkov. Z toho viac ako 33-tisíc ľudí zavítalo do Slovenského komorného divadla v Martine a cez 4-tisíc do Turčianskej galérie v Martine. Vo všetkých knižniciach kraja bolo registrovaných spolu skoro 29-tisíc používateľov.

„Sme krásnym krajom, ktorý je plný výnimočných pamiatok, hradov, skanzenov, ale aj umenia, to všetko vytvára v spojení s nádhernou prírodou množstvo príležitostí pre nezabudnuteľné zážitky.  Sme tiež  priateľský k rodinám, čo znamená, že návštevníci môžu v našich kultúrnych zariadeniach celoročne využívať výhodné rodinné vstupné. Minuloročná návštevnosť je veľkým poďakovaním pre všetkých pracovníkov v našich kultúrnych zariadeniach, a tiež hnacím motorom pre nás, aby sme pokračovali v nových projektoch, vďaka ktorým budú naše kultúrne skvosty, pamiatky ešte atraktívnejšie,“ vyjadrila sa županka Erika Jurinová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu