Liptáčka Vlhová a žilinský rodák Krako sa stali nositeľmi štátneho vyznamenania. Ďalšie putuje do Turca


Foto: Liptáčka Vlhová a žilinský rodák Krako sa stali nositeľmi štátneho vyznamenania. Ďalšie putuje do Turca Foto: Facebook/Zuzana Čaputová

Do spoločenského, kultúrneho či športového života na Slovensku sa zapísali veľkými písmenami. Prezidentka Zuzana Čaputová v nedeľu 14. januára 2024 odovzdala 33 osobnostiam štátne vyznamenania. Na slávnostnom ceremoniáli odzneli aj tri mená späté so Žilinským krajom – Petra Vlhová, Jakub Krako a Marína Paulínyová.

Petra Vlhová

Petru Vlhovú netreba osobitne predstavovať. Za rodáčku z Liptovského Mikuláša hovoria jej mnohonásobné úspechy doma, ale i za hranicami. Spomedzi nich možno spomenúť zlato zo zimných olympijských hier 2022 v Pekingu, ovládnutie obrovského slalomu na majstrovstvách sveta v roku 2019 či zisk Veľkého krištáľového glóbusu.

„Príbeh Petry Vlhovej píše aj jej schopnosť v sebe samej nachádzať motiváciu znovu a znovu sa pustiť svahom plným prekážok a zdolávať ich. Jej schopnosť takmer dokonalého sústredenia – vtesnaného nielen do niekoľkých desiatok sekúnd jazdy, ale aj do náročnej celoročnej prípravy,“ vyzdvihla výnimočnosť povahy Petry Vlhovej prezidentka.

Zároveň poukázala na jej odhodlanie riešiť náročné témy. Práve táto silná stránka športovkyne, rovnako ako jej nadhľad, empatia a pokora, ju totiž neraz dostali na vrchol súťažných rebríčkov. Za mimoriadne zásluhy o rozvoj SR v oblasti športu, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí udelila prezidentka Petre Vlhovej Rad Ľudovíta Štúra I. triedy

Ocenená lyžiarka Petra Vlhová.

Jakub Krako

Prezidentka Slovenskej republiky udelila ďalšie štátne vyznamenanie rodenému Žilinčanovi Jakubovi Krakovi, ktorý za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti športu získal Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

„Ak si športovci zaslúžia náš obdiv pre schopnosť prekonávať hranice svojich síl a možností, v prípade paralympionikov to platí dvojnásobne. Obzvlášť, ak reprezentujú Slovensko tak úspešne,“ uviedla Zuzana Čaputová čím poukázalo na to, že Jakub je päťnásobným paralympijským víťazom v alpskom lyžovaní. Cenné úspechy pritom dokázal dosiahnuť počas úspešne ukončeného doktorandského štúdia na Obchodnej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave.

V roku 2009 sa stal Jakub Krako stal najmladším víťazom slalomu medzi zrakovo znevýhodnenými športovcami v celej histórii Svetového pohára. Zároveň je držiteľom piatich zlatých medailí. Prvé tri z nich získal na Zimných paralympijských hrách 2010 vo Vancouveri, ďalšiu v Soči a poslednú na hrách v Pchjongčchangu.



Ocenený paralympionik Jakub Krako.

Marína Paulínyová

Veľkú časť života strávila v Spojených štátoch amerických. So Slovenskom ju však spája jej rodná obec Slovenské Pravno v regióne Turiec, ale aj jej obetavá práca. Maríne Paulínyovej, nazývanej aj Štefánik v sukni, prezidentka SR udelila štátne vyznamenanie Kríž Milana Rastislava Štefánika II. triedy, in memoriam, za zásluhy o záchranu ľudského života s nasadením vlastného života. 

Marína oddane pracovala pre svoju vlasť. Od roku 1918 pracovala na československom konzuláte v New Yorku. Na jar roku 1919 sa zapojila do pomocnej akcie amerického Červeného kríža pre československých legionárov na Sibíri. Z poverenia predsedu vlády Milana Hodžu založila a viedla cestovnú kanceláriu Slovakotour. V októbri 1939 emigrovala do Veľkej Británie a o rok na to sa stala podpredsedníčkou exilového československého Červeného kríža v Londýne. 

„Jej hlavnou úlohou bola starostlivosť o československých vojnových zajatcov. Vďaka nej doručoval medzinárodný Červený kríž mnohým zajatým slovenským vojakom balíčky a na jej podnet zaslal československý Červený kríž do Ženevy memorandum podpísané všetkými spojencami, ktoré žiadalo rozšíriť ochranu Ženevskej konvencie aj na civilné osoby,“ prezrádza medailón Maríny Paulínyovej.

Marína Paulínyová, rovnako ako slovenský velikán M. R. Štefánik, tragicky zahynula pri havárii lietadla. Stalo sa tak 5. októbra 1945, keď sa po oslobodení Československa vracala do rodnej vlasti. Spolu s ďalšími obeťami havárie je pochovaná na vojenskom cintoríne Brookwood v Anglicku.

Štátne vyznamenanie pre Marínu Paulínyovú prevzala jej praneter, Zuzana Francová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu