S novým rokom prichádza nový program v žilinskom divadle. Zvolíte si komédiu či detektívku?


Foto: S novým rokom prichádza nový program v žilinskom divadle. Zvolíte si komédiu či detektívku? Foto: Mestské divadlo Žilina

S novým rokom vytvorilo nový program aj Mestské divadlo Žilina. Prvú tohtoročnú inscenáciu pritom uvedie už dnes 10. januára. Vyberiete si Rozhovor s členkou kultu, feministickú komédiu Kaderníčky, netradičný počin Lilith, alebo vás zaujíma, prečo sa Dušan Makovický obesil vo svojom rodnom dome?

V stredu 10. januára sa na žilinských doskách predstaví dramatizácia novely Márie Modrovich Rozhovor s členkou kultu, ktorú režíruje Petra Fornayová. Divákom vyrozpráva príbeh žien, ktoré sa rozhodli opustiť svoje rodiny, mužov, kariéru a postaviť sa mimo systém v snahe byť konečne sami sebou.

Na ich čele stojí bývalá speváčka N, ktorá sa vzdala slávy a prišla na Slovensko, kde v nepoužívanom chatovom komplexe vytvorila izolované ženské spoločenstvo. Na toto miesto zavíta jedného dňa novinár, aby sa dozvedel viac. Našli ženy svoje šťastie skutočne niekde v lese? Na túto a ďalšie otázky vám odpovie dnešná divadelná hra.

Vo štvrtok 11. januára uvedie žilinské divadlo prvú reprízu netradičného projektu Lilith v réžii Eduarda Kudláča, ktorý kombinuje videografiu so živým divadlom. Lilith bola údajne prvou ženou Adama, ktorá sa odmietla podriadiť a opustila Raj. Dlho bola považovaná za démona či temnú bohyňu. S nástupom feministického hnutia sa v 20. storočí stala symbolom ženskej autonómie, sexuálnej voľby a kontroly nad vlastným osudom.

Démon alebo bojovníčka, nezastaviteľná revolucionárka a vzdorovitá rebelka? Na divadelných doskách ožije moderná Lilith v troch podobách. Spolu s divákmi bude následne putovať po rôznych miestach v divadle.



V piatok 12. januára zas môžete vidieť feministickú komédiu dánskej dramatičky Astrid Saalbach, ktorú taktiež režíroval Eduard Kudláč. Sleduje príbeh štyroch mladých kaderníčok Mette, Jorun, Trine a cudzinky Boogie. Kaderníčky vo svojom salóne privítajú širokú škálu zákazníčok, ktoré reprezentujú našu spoločnosť. Každá zo žien, ktoré v hre pôsobia ako bábiky, si prináša vlastný príbeh.

Pri výbere vhodného účesu rozprávajú kaderníčkam o milencoch, vzťahoch, deťoch, peniazoch, ambíciách aj o sexe. Okrem skutočných zákazníčok sa v salóne objavuje aj záhadná postava A. Pôsobí neupravene, rebelsky a akoby nemala kontrolu nad vlastným telom. Neskôr sa ukáže, že mladé kaderníčky sú predmetom jej tajného výskumu podstaty ženskosti. Diváci sa môžu tešiť na nečakaný záver príbehu.

V sobotu 13. januára sa nálada v mestskom divadle výrazne zmení. Čaká na vás filozofická detektívka s príhodným názvom Dušan Makovický sa obesil vo svojom rodnom dome. Hru dejovo zasadenú na začiatok 20. storočia režíroval oceňovaný Rastislav Ballek. Ide o súčasné spracovanie autentických zápiskov a záznamov z denníkov troch lekárov - Ivana Hálka, Dušana Makovického a Alberta Škarvana, ktorých spája vzájomné priateľstvo, životná filozofia aj mesto Žilina.

V centre mesta dodnes stojí Makovického dom, v ktorom sídli Krajské kultúrne stredisko. V minulosti sa tu lekár oddane staral o svojich pacientov a organizoval vegetariánske hostiny. Zapojte sa spolu s postavami do pátrania po motívoch Makovického samovraždy, hľadajte indície a vytvorte si vlastné obrazy o živote v dobe minulej.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu