Lilith: Démon, temná sexuálna bohyňa alebo prvá feministka? Podoby Adamovej prvej ženy odhalí žilinské divadlo


Foto: Lilith: Démon, temná sexuálna bohyňa alebo prvá feministka? Podoby Adamovej prvej ženy odhalí žilinské divadlo
Galéria: 5 fotiek
Foto: Mestské divadlo Žilina

Démon, temná bohyňa, žena, ktorú spoločnosť nedokáže kontrolovať. Aj tieto prívlastky si vyslúžila postava Lilith, ktorá je podľa mýtov prvou Adamovou ženou stvorenou z rovnakej hliny. Hoci sa jej meno dlhé stáročia spájalo so strachom zo sexuality či nevery, dnes je zároveň symbolom ženskej emancipácie.

Tradičné chápanie Lilith z nej vytvára protipól k normálnej sexualite či rodinnému životu. Lilith stelesňuje obavy ľudí z príťažlivosti, ktorá môže zničiť ich manželstvo. Zároveň stelesňuje ženu, ktorú spoločnosť nemôže kontrolovať. Ženu, ktorá je divoká a nespútaná a vybočuje z tradičných materských funkcií. S nástupom feministického hnutia v šesťdesiatych rokoch 20. storočia sa stala symbolom ženskej autonómie, sexuálnej voľby a kontroly nad vlastným osudom.

Niekoľko tvárí obávanej aj milovanej rebelky predstaví Mestské divadlo Žilina vo štvrtok 30. novembra o 19:00 hod. večer. Netradičnú premiéru od Miklósa Forgácsa režírovanú Eduardom Kudláčom si môžu diváci vychutnať v rôznych častiach divadla so začiatkom v Štúdiu.


„Divákov čaká netradičná premiéra, ktorá ponúka rôzne možnosti divadelného zážitku – od vnímania zvukovej prezentácie až po živé divadlo kombinované s videografiou, so záznamom inscenovaných podôb textu v nedivadelných priestoroch. V inscenácii sa predstavia a po divadle budú putovať Iveta Pagáčová, Natália Fašánková, Ada Juhásová, Michal Koleják, Michael Vrzala, Peter Martinček a Boris Zachar,“ približuje divadlo.


Kedy sa z bežnej ženy dnešnej doby stane Lilith? Túto otázku si položil autor textu, ktorý sa rozhodol vyobraziť pravú, mýtickú Lilith, jej dnešnú podobu, ako aj vnútorný hlas dnešnej Lilith. Forgácsova postava sa narodí v divadle, nie však na javisku. Spolu s divákmi bude následne prechádzať rôznymi priestormi mestského divadla.

Lilith, bojovníčka, permanentná revolucionárka, urputná a vzdorovitá rebelka. Tá, ktorá nechcela byť vydaná napospas mužovi. Jej snaha byť svojvoľnou a samostatnou sa stáročia vykladala ako vyslobodenie zlej, démonickej ženskej energie. Čo sa stane, ak sa tvorcovia pokúsia na javisku žilinského divadla Lilith rehabilitovať?

„Pre mňa je fascinujúce zaoberať sa svetom myšlienok o Lilith. Priamo v tomto máme možnosť vrátiť sa pred onen rozhodujúci nultý bod. Máme možnosť vrátiť sa pred čas, v ktorom bolo všetko jasné a v rámci tej hry sledujeme, čo všetko by sa mohlo udiať, ak by sa Lilith narodila dnes. Ale dnes by sa nenarodila do sveta ukotveného v realite, ale do sveta ilúzií –  do divadla. A čo by to znamenalo nielen pre svet, pre myšlienku feminity, ale aj pre samotný žáner toho divadla?“ píše autor.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu