Ďalší dopravca hlási nedostatok vodičov. Pozastavuje 13 liniek prímestskej autobusovej dopravy na Orave


Foto: Ďalší dopravca hlási nedostatok vodičov. Pozastavuje 13 liniek prímestskej autobusovej dopravy na Orave Foto: Facebook/Arriva na Slovensku

Viaceré spoje prímestskej autobusovej dopravy na Orave budú až do 22. decembra tohto roka pozastavené. Informoval o tom Žilinský samosprávny kraj s tým, že dôvodom je vysoká pracovná neschopnosť vodičov. 

Dočasne obmedzené sú predovšetkým spoje na trasách Dolný Kubín, Kraľovany, Trstená a Ružomberok. Ide pritom o 13 spojov, ktoré premávali počas pracovných dní v rôznych časoch. Víkendové spoje ostali zachované.

„Situáciu navyše zhoršili aj mimoriadne odchody vodičov do predčasného dôchodku po odpracovaní 40 rokov, ktoré boli spôsobené novou legislatívou v spojení s dvomi valorizáciami dôchodkov v priebehu tohto roku. A do tretice sa pridala aj vyššia chorobnosť vodičov, ktorí pracujú na linkách v okrese Trstená,“ spresňuje Peter Stach, hovorca spoločností ARRIVA na Slovensku. 

Nedostatok vodičov je však problém, ktorému aktuálne čelia takmer všetci slovenskí dopravcovia, ktorí prevádzkujú pravidelnú osobnú dopravu vo verejnom záujme. Z rovnakého dôvodu je v prázdninovom režime napríklad aj premávka žilinskej MHD. 



Nepriaznivú situáciu budeme každý deň monitorovať a prehodnocovať v spolupráci so zmluvným dopravcom. V prípade, že sa situácia počas uvedeného obdobia zmení, vynechané spoje budú okamžite obnovené,“ dodala krajská samospráva. 

Župa zároveň cestujúcej verejnosti ďakuje za pochopenie a za vzniknutú situáciu sa ospravedlňuje.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu