Nie všetky medvede v zime spia. Na turistike ich môžete stretnúť aj teraz


Foto: Nie všetky medvede v zime spia. Na turistike ich môžete stretnúť aj teraz Foto: Facebook/Lesy Slovenskej republiky

Mnohí ľudia pokladajú zimnú návštevu lesov a hôr za bezpečnejšiu, pretože najväčšie šelmy spia tuhým zimným spánkom. To však nemusí byť pravda. Medveďa môžete v prírode stretnúť počas celého zimného obdobia.

Hibernácia väčšinou na Slovensku trvá od novembra do apríla. To, kedy sa medveď skutočne uloží na zimný spánok, záleží od jeho zdravotného stavu, veku a pohlavia, ako aj od teploty, geografickej polohy či nadmorskej výšky oblasti, kde sa pohybuje. Najdlhší čas zvyknú vo svojich brlohoch tráviť gravidné medvedice.

„Začiatok hibernácie, respektíve jej dĺžku ovplyvňuje taktiež dostatok potravy, individuálna vnútorná dispozícia organizmu a celý rad abiotických a biotických faktorov. V priebehu trvania hibernácie medveď neprijíma žiadnu potravu,“ vysvetlil Zásahový tím pre medveďa hnedého na svojom webe.

Zdravé jedince, ktoré majú dostatok potravy, sa na zimný spánok nemusia uložiť vôbec. Zdrojom jedla im pritom môže byť príroda, ale aj poľovnícke vnadiská či miesta, kde ľudia skladujú odpad. Pokiaľ si nájdu takúto neprirodzenú potravu, dokážu bez hibernácie prečkať celú tuhú zimu. 


Jedného z väčších jedincov medveďa hnedého stretli v uplynulých dňoch aj zamestnanci Lesov Slovenskej republiky. Zahliadnutie medveďa v snehu však hlásili občania z viacerých kútov Žilinského kraja.

„Samotná hibernácia medveďa je veľkou záhadou. Napriek extrémnemu fungovaniu zostáva organizmus medveďa bez akýchkoľvek patofyziologických stavov spojených s dlhotrvajúcou fyzickou nečinnosťou. Počas zimného spánku nestráca svalovú hmotu, nevykazuje žiadnu stratu geometrie kortikálnej kosti a mechanických vlastností kostry a nejaví známky poškodenia orgánov,“ doplnil k téme zásahový tím.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu