Zvlnený asfalt na Hálkovej opravovať nebudú. Zhotoviteľ reklamáciu neuznal


Foto: Zvlnený asfalt na Hálkovej opravovať nebudú. Zhotoviteľ reklamáciu neuznal

Zvlnený asfalt na Hálkovej ulici v Žiline sa v blízkej dobe opravovať nebude. Vyplýva to z vyjadrenia Kataríny Gazdíkovej z komunikačného odboru Mestského úradu Žilina.

Predmetná cestná komunikácia prešla ešte v roku 2020 rekonštrukciou, kedy na ňu položili nový 50 milimetrov hrubý asfaltový koberec. Zhotoviteľom opráv na úseku cesty v dĺžke približne 3 513 metrov vtedy bola spoločnosť VHS-Asfalty. Mesto za ňu zaplatilo 34 418 eur bez DPH.

Do dvoch rokov sa však na povrchu vozovky opäť vytvorili vyjazdené koľaje. Pod nevyhovojúci stav frekventovanej štvorpruhovej komunikácie v centre mesta sa podpísala predovšetkým vysoká intenzita dopravy. Navyše ide cestu, kde vozidlá často brzdia, keďže problémový úsek sa nachádza na križovatke so semaformi.

Samospráva preto od leta roku 2022 preskúmavala možnosti ohľadom reklamácie. V prípade, že by sa potvrdila, mala byť vozovka opravená na náklady zhotoviteľa do konca júna tohto roka. Vada spôsobená zhotovením diela sa však nepotvrdila. 


Zvlnenie asfaltu na vozovkách je bežné, v ktorom konkrétnom mieste/pruhu je vozovka mierne vyjazdená vzhľadom na priestor križovatky a vozidlá mestskej hromadnej dopravy,“ spresnila Katarína Gazdíková z komunikačného odboru Mestského úradu Žilina.

Samospráva takisto nevidí problém ani v kvalite použitého asfaltu. „Asfalt používame v zmysle príslušných noriem a technických podmienok a máme k nemu samozrejme certifikáty od zhotoviteľa. Používame na exponované úseky aj modifikovaný asfalt za účelom zlepšenia teplotnej a tvarovej odolnosti (pružnosť),“ dodala Gazdíková. 

Mesto preto do predmetnej komunikácie v blízkej dobe investovať neplánuje.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu