FOTO: Na Mariánskom námestí už stojí vianočný stromček, 14-metrovú jedľu darovali Žilinčania


FOTO: Na Mariánskom námestí už stojí vianočný stromček, 14-metrovú jedľu darovali Žilinčania
Galéria: 11 fotiek

Žilinčanom už nadchádzajúce sviatky pripomína aj vianočný stromček, ktorý bol vztýčený na Mariánskom námestí. Na tradičnom mieste stojí až 14-metrová jedľa srienistá, ktorú mestu darovali jeho obyvatelia.

Vysoký, rozvetvený ihličnan ešte nedávno zdobil záhradu jedného z rodinných domov v mestskej časti Rosinky. Rodine Ďurišovej robil spoločnosť 29 rokov, počas ktorých narástol do takých rozmerov, že začal byť hrozbou pre svoje okolie.

„Darcovia stromu majú radosť, že ich miláčik strávi posledné dni života v takomto vznešenom postavení. Podľa ich slov jedlička nie je žiadny výstavný amatér. Do úlohy vianočného stromčeka ju riadne zaučili, keďže v minulosti túto funkciu pravidelne plnila pre rodinné účely,“ priblížilo mesto.


Vianočný stromček na námestí síce stojí, v noci však zatiaľ splynie s tmou. Slávnostne ho rozsvieti až Mikuláš spolu s deťmi v utorok 5. decembra o 17:00 hod. popoludní. Samospráva taktiež vysvetlila, prečo nezasadí vlastný ihličnan.

„Podľa Útvaru hlavného architekta mesta Žilina máme obrovské šťastie, že na Mariánskom námestí rastú krásne lipy. Pre veľký ihličnan, ktorý by v ich susedstve mal byť natrvalo, už žiaľ miesto nie je. Mestský úrad preto každoročne zabezpečuje nový strom, ktorý je už dlhšiu dobu určený na vypílenie z objektívnych dôvodov – nevhodné životné podmienky alebo bezpečnosť ľudí a majetku,“ dodalo mesto Žilina.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu