Stálice aj nové tváre. Týchto 12 poslancov bude v parlamente zastupovať Žilinský kraj


Foto: Stálice aj nové tváre. Týchto 12 poslancov bude v parlamente zastupovať Žilinský kraj Foto: Facebook/Igor Janckulík, Facebook/Jozef Cech

Ján Podmanický

Nominant strany SMER-SD je aktuálne úradujúcim starostom obce Stará Bystrica a poslancom Žilinského samosprávneho kraja. V tohtoročných voľbách získal 11 729 hlasov. 

„Milí priatelia, úprimne vám ďakujem za podporu, ktorú som od vás dostal vo voľbách. Veľmi si vážim každý jeden hlas, budem sa aj naďalej usilovať, aby som vás v parlamente čo najlepšie zastupoval,“ uviedol tesne po zvolení na sociálnej sieti.

Ján Kvorka

Okresného predsedu strany SMER-SD za Martin, pochádzajúceho z obce Blatnica, zakrúžkovalo 1 275 ľudí. 

„Moje poďakovanie patrí každému, kto prišiel k voľbám a volil SMER,“ napísal na sociálnej sieti po voľbách s prísľubom, že ako strana svojich voličov nesklamú. 

Peter Kotlár

Lekár pochádzajúci z Martina sa netají svojou pronárodnou politickou orientáciou. Do parlamentu sa prekrúžkoval na kandidátke SNS s počtom hlasov 13 252.

Pavel Ľupták

Takisto pronárodne orientovaný podnikateľ z Turčianských Teplíc získal podporu 13 046 voličov. „Je v sľube poslanca pracovať pre národ. Bohužiaľ, niekto si myslí, ze kolaborácia s veľmocami je v národnom zaujme,“ napísal na sociálnej sieti spolu s poďakovaním. 

Jozef Cech

Úradujúci starosta obce Skalité a žilinský krajský poslanec získal prvýkrát aj mandát poslanca parlamentu za stranu Hlas-SD. Jeho meno zakrúžkovalo 4 543 ľudí. Nastupuje ako náhradník namiesto Richarda Rašiho.

„Ešte raz vám všetkým ďakujem za podporu. Budem reprezentovať a pracovať s odhodlaním, ale i pokorou pre naše krásne Slovensko, kraj, Kysuce a našu obec,“ informoval na sociálnej sieti po zložení sľubu.

Peter Slyško

Ako náhradník nastupuje tiež i predseda oblastnej organizácie cestovného ruchu Rajecká dolina. Poslanec Žilinského samosprávneho kraja za stranu Hlas-SD sa dostal do parlementu s podporou 2 068 voličov. 

„Ďakujem všetkým za podporu a dôveru, s pokorou budem pracovať pre naše Slovensko, pre náš Žilinský kraj,“ sľubuje na sociálnej sieti. 

Ján Blcháč 

Úradujúci primátor Liptovského Mikuláša získal v parlamentných voľbách 5 580 hlasov. Podobne ako jeho kluboví kolegovia zo strany Hlas - SD aj on sľubuje, že bude hájiť záujmy obyvateľov Žilinského kraja i regiónu Liptov. 

Práca v parlamente vždy smerovala a aj bude smerovať k tomu, aby sa lepšie žilo, pracovalo, zarábalo všade na Slovensku. Svoje sľuby plním a využijem svoje skúsenosti z vedenia mesta a informácie priamo od vás, ľudí, pre prácu poslanca,“ napísal na sociálnej sieti.


Tomáš Hellebrandt

Politického nováčika pochádzajúceho zo Žiliny podporilo 13 194 voličov, mandát poslanca získal ako nominant strany Progresívne Slovensko. Vyštudovaný ekonóm žil dlhé roky v zahraničí a po návrate na Slovensko pracoval na ministerstve financií. 

„Vždy budem presadzovať politiky robené na základe dát, dôkazov, odbornej diskusie a s ohľadom na tých najzraniteľnejších,“ uviedol na sociálnej sieti ešte pred voľbami. 

Veronika Šrobová

Kandidátku za poslanecký klub Progresívne Slovensko môžeme tiež zaradiť k novým tváram v politike. Oravčanka z obce Zuberec získala 2 769 krúžkov. Za pozornosť stojí fakt, že je jedinou ženskou kandidátkou zo Žilinského kraja, ktorá mandát poslankyne získala. 

Doteraz pracovala ako obchodná manažérka, jej ambíciou je pomáhať hlavne jednorodičovským rodinám.

Richard Vašečka

Do parlamentu sa už štvrtykrát dostal aj nominant strany OĽANO a priatelia, pochádzajúci z obce Svederník. V predošlom volebnom období pôsobil ako predseda parlamentného výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Podporilo ho 10 112 občanov.

Aj on poďakoval svojim voličom v príspevku na sociálnej sieti: „V parlamente sme len vďaka vašim krúžkom. Ďakujeme za vašu vytrvalú podporu a prosíme o modlitby.“

Július Jakab

Nominant strany OĽANO a priatelia pôsobil za vlády Igora Matoviča ako šéf úradu vlády. Žilinčan, ktorý do parlamentu kandidoval prvýkrát, získal vo voľbách 7 672 krúžkov. Svoj mandát takisto získal ako náhradník.

Aj on poďakoval svojim voličom za dôveru na sociálnej sieti, pričom tohtoročnú volebnú kampaň vyhodnotil ako najťažšiu zo všetkých: „Dôležité je znovu vstať a ísť ďalej, nevzdať sa. Nech robíte čokoľvek, dobrý úmysel a skutky sa nikdy nestratia.“

Igor Janckulík

Podpredseda Žilinského samosprávneho kraja a podpredseda strany KDH z oravskej obce Krušetnica získal 19 462 hlasov. Počas nasledujúcich rokov bude pôsobiť aj ako podpredseda výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj a vo výbore pre financie a rozpočet.

„Svoju funkciu beriem zodpovedne a vážne. Hrdo budem v parlamente hájiť záujmy obyvateľov Slovenska, vás všetkých. Ďakujem za prejavenú dôveru,“ informoval na sociálnej sieti po zložení sľubu. 


Ďalším zvoleným „smerákom“ bol bývalý primátor mesta Žilina a neúspešný kandidát na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja Igor Choma. Ten sa však ujal funkcie štátneho tajomníka ministerstva dopravy, preto na jeho miesto nastupuje náhradník. Vo voľbách ho podporilo 6 291 občanov.

Náhradník tiež nastúpil za bývalého žilinského župana Juraja Blanára, ktorý obsadil post ministra zahraničia. Toho vo voľbách zakrúžkovalo 181 636 ľudí. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu