FOTO: Z Kysúc vyrazili do Poľska v tme a cez lesy. Migrantov na druhý deň previezli späť


FOTO: Z Kysúc vyrazili do Poľska v tme a cez lesy. Migrantov na druhý deň previezli späť
Galéria: 3 fotky
Foto: Facebook/Straż Graniczna

Náročná situácia spojená s pohybom nelegálnych migrantov naďalej pretrváva. Tentokrát v rukách príslušníkov poľskej pohraničnej stráže skončila až 29-členná skupina, ktorá na územie našich severných susedov prechádzala vo štvrtok 12. októbra 2023 zo Žilinského kraja.

Ako spresňujú poľskí pohraničníci na svojej oficiálnej webovej stránke, išlo prevažne o dospelých mužov, v skupine sa však nachádzali aj dve ženy a štyri maloleté osoby. Všetci pritom pochádzajú zo Sýrie.

Po dôkladnej kontrole bolo zistené, že veľká časť cudzincov – až 26 osôb – disponovala potvrdením o pobyte cudzincov na území SR. „Hneď na druhý deň (13. 10.) boli preto tieto osoby prevezené na slovenskú stranu,“ vysvetľujú poľskí pohraničníci a zároveň dopĺňajú, že so zvyšnými troma osobami bolo začaté správne konanie.


Dočasné kontroly na poľsko-slovenských hraniciach mali byť pôvodne vykonávané len do 14. októbra 2023, Poliaci ich však predĺžili o ďalších 20 dní. Oznámil to poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski s odôvodnením, že priniesli dobré výsledky a sú účinné.

Vykonávať ich preto napokon budú až do 2. novembra. Chcú sa tak vyhnúť tomu, aby cez Poľsko viedli nelegálne migračné trasy. Poľská pohraničná stráž zároveň upozornila, že prekročenie hranice je nelegálne dokonca aj v Tatrách a môže byť zaň vyrubená pokuta 500 zlotých. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu