Zásahový tím usmrtil problémového medveďa v Sučanoch, ďalšieho jedinca zrazilo auto na ceste v Turci


Foto: Zásahový tím usmrtil problémového medveďa v Sučanoch, ďalšieho jedinca zrazilo auto na ceste v Turci Foto: ilustračné

Počas uplynulých dní došlo k niekoľkým usmrteniam medveďa hnedého. Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR odstránil problémového jedinca pri obci Sučany. Ďalší uhynutý medveď bol identifikovaný na ceste pri miestnej časti Turčiansky Michal.

Pri obci Sučany bol jedinec medveďa hnedého usmrtený v sobotu 9. septembra v ranných hodinách. „Ide o prvý ochranný odstrel v tomto roku, ktorý na základe dohody o spolupráci, uskutočnilo v súčinnosti so Zásahovým tímom ŠOP SR miestne poľovnícke združenie,“ spresňuje ŠOP SR. 

Ako uvádza vedúci Zásahového tímu Západ Marek Veverica, pohyb tohto synantropného jedinca monitorovali od júna. Viac ako 160 kilogramov ťažký samec spôsoboval opakovane škody predovšetkým na hospodárskych zvieratách, ovocných stromoch a kríkoch.

Zásahový tím ŠOP SR zároveň v sobotu obdržal hlásenie od polície o usmrtení medveďa hnedého na ceste I. triedy pri miestnej časti Turčiansky Michal. Stalo sa tak po zrážke s autom. Vykonali preto podrobnú obhliadku uhynutého trojročného samca. 


„Na základe porovnaní s fotodokumentáciou, ako aj nameraných hodnôt  a vizuálnych pozorovaní, išlo o jedinca, ktorý dňa 7. júla tohto roku napadol mladého farmára na Farme Veles - Háj,“ spresňuje ŠOP SR. Zrážka s automobilom bola približne vo vzdialenosti 1,5 km od tejto farmy.

ŠOP SR v tejto súvislosti upozorňuje, že jediným efektívnym riešením problémových medveďov na Slovensku je kombinácia odstránenia príčin vzniku zmeny správania sa medveďov spolu s identifikáciou a elimináciou medveďov s už nenávratne zmeneným správaním.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu