Mesto Žilina vyzýva neznámych majiteľov na odstránenie dlhodobo stojacich áut, majú na to 60 dní


Foto: Mesto Žilina vyzýva neznámych majiteľov na odstránenie dlhodobo stojacich áut, majú na to 60 dní Foto: Mesto Žilina

Dlhodobo odstavené autá a vraky narúšajú vzhľad mnohých žilinských ulíc a zhoršujú už aj tak komplikovanú situáciu s parkovaním. Mesto má podľa zákona o odpadoch povinnosť odstrániť nepojazdné vozidlá, ktoré svojou prítomnosťou obmedzujú okolie, a zároveň môže vymáhať náklady s tým spojené od ich držiteľov.

Týmto pravidlám podliehajú všetky havarované alebo poškodené odstavené autá s prázdnymi pneumatikami, rozbitými sklami či bez svetiel. Týka sa to aj vozidiel, ktorým chýbajú nálepky o vykonaní povinnej technickej či emisnej kontroly, a tých, ktoré nemajú poznávacie značky.

Mesto Žilina zverejnilo 9. a 16. júna 2023 dve výzvy na odstránenie spolu štyroch vrakov osobných áut blokujúcich parkoviská a verejné priestranstvá. Ich majitelia majú čas vyriešiť túto situáciu najneskôr do 11., respektíve 20. augusta 2023. Po uplynutí lehoty 60 dní má totiž mesto právo takéto vozidlo odstrániť a premiestniť na odstavné parkovisko, pričom môže od majiteľa vymáhať náklady s tým spojené vo výške 240 eur.


Zoznam vozidiel vo výzve:

  • biely Renault Megane Scénic umiestnený na Javorovej ulici (Solinky),
  • sivý Volkswagen umiestnený na Pstruhovej ulici (Mojšova Lúčka),
  • červená Škoda Fabia umiestnená v Strážove,
  • biela Škoda Octavia VRS umiestnená na Černovskej ulici (Vlčince).

Občania môžu nahlasovať dlhodobo zaparkované autá a vraky, ktoré si všimnú vo svojom okolí, mestskej polícii. Na podobný účel slúži aj portál www.odkazprestarostu.sk, kde sa pravidelne uverejňujú podnety o problémoch, ktoré narúšajú naše mestá. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu