Po včerajších búrkach ostali bez elektriny tisícky domácností, najhoršie sú na tom Kysuce a Orava


Foto: Po včerajších búrkach ostali bez elektriny tisícky domácností, najhoršie sú na tom Kysuce a Orava Foto: Marek Ponca

Počas včerajšieho dňa a noci zasiahli celé Slovensko vrátane Žilinského kraja intenzívne búrky. Silný lejak, vietor a miestami aj krúpy spôsobili množstvo nepríjemných situácií pre motoristov, chodcov, ale aj ľudí, ktorí ostali ukrytí vo svojich domovoch.

Blesky a padajúce stromy totiž poškodili trafostanice a elektrické vedenia, čo zapríčinilo rozsiahle výpadky elektriny. Približne o 10:00 hod. večer evidovali pracovníci Stredoslovenskej distribučnej spoločnosti (SSD) viac než 11-tisíc odberných miest bez elektriny, čo bol však iba začiatok. Aktuálne ostáva bez prúdu takmer 2 700 domácností, firiem a iných budov.

„Počas noci zasiahli výpadky spolu viac ako 30-tisíc odberných miest, čím sa prekročila hranica pre vyhlásenie kalamity. Energetici riešia poruchy na deviatich vedeniach vysokého napätia, ktoré vyradili z prevádzky viac ako 50 trafostaníc. Na úrovni nízkeho napätia potrebujú opraviť viac ako sto poškodení,“ priblížil situáciu Miroslav Gejdoš, špecialista externej komunikácie spoločnosti Stredoslovenská distribučná, a. s. 


Najväčšmi zasiahnuté sú z pohľadu distribútorov regióny Kysuce a Orava, konkrétne okolie miest Čadca, Tvrdošín a obce Oravské Veselé. Elektrikári už od včera intenzívne pracujú na odstraňovaní všetkých porúch, niektoré vedenia však boli poškodené v nedostupnom teréne.

„Dĺžka opráv bude závislá od prístupnosti poruchových miest a náročnosti opráv. Energetici pritom urobia maximum, aby to bolo v čo najkratšom čase. Dotknutých obyvateľov žiadajú o trpezlivosť,“ dodal Miroslav Gejdoš.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu