Lejak, prudký vietor aj krúpy: Meteorológovia varujú Žilinský kraj pred silnými búrkami


Foto: Lejak, prudký vietor aj krúpy: Meteorológovia varujú Žilinský kraj pred silnými búrkami Foto: Archív Žilinak.sk

Meteorológovia vydali pre celý Žilinský kraj na dnešný deň, stredu 21. júna 2023, a na nasledujúce dva dni výstrahu prvého stupňa pred búrkami spojenými s prudkým lejakom, silnými nárazmi vetra a krúpami. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej oficiálnej webovej stránke.

Počas stredy a štvrtka platí výstraha pre Žilinský kraj od 12:00 hod. až do polnoci. V piatok dokonca počas celého dňa. Vo všetkých okresoch je zvýšená pravdepodobnosť búrok s intenzitou zrážok 20 – 30 mm za 30 minút, ktoré môžu sprevádzať krúpy či nárazy vetra o sile 18 – 23 metrov za sekundu, čo je v prepočte 65 – 85 km/h.

Aj napriek tomu, že uvedená intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, meteorológovia upozorňujú na možný vznik škôd menšieho rozsahu. Pri búrkach zároveň môže dôjsť aj k ohrozeniu života, na čo je potrebné myslieť pri plánovaní svojich aktivít.


„Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov ako stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a podobne,“ uvádza SHMÚ.

Silný vietor môže spôsobiť škody na vegetácii, v lesoch, na budovách, elektrickom vedení a ďalších objektoch. Riziko pre ľudí v prípade prudkého vetra predstavujú aj poletujúce trosky. Popadané stromy alebo iné nahromadené škody môžu obmedziť až paralyzovať dopravu. Vodičov v premávke zároveň môžu ohroziť aj krúpy, ktoré dokážu poškodiť vegetáciu, no pri väčších rozmeroch aj strechy či skleníky. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu