Považská galéria odštartuje letnú sezónu otvorením dvoch nových výstav súčasne


Foto: Považská galéria odštartuje letnú sezónu otvorením dvoch nových výstav súčasne Foto: Považská galéria umenia v Žiline

V Považskej galérii umenia v Žiline sa vo štvrtok 29. júna 2023 o 17:00 hod uskutočnia dve vernisáže naraz. Žilinská galéria tým odštartuje tohtoročnú letnú sezónu.

Jednou z nich bude výstava diel Júliusa Jakobyho s názvom Poznámky z každodennosti, ktorá návštevníkom umožní nahliadnuť do tvorby jedného z najvýznamnejších slovenských maliarov 20. storočia, ktorý je predstaviteľom košickej moderny a dejín výtvarného umenia Košíc.

Július Jakoby (1903 Košice – 1985 Košice) je pre Košičanov známy svojou schopnosťou zaznamenať pulzujúci život mesta a zvykom portrétovať jeho obyvateľov. Jeho tvorba bola inšpirovaná výnimočným umeleckým prostredím, aké sa sformovalo v dvadsiatych rokoch dvadsiateho storočia v Košiciach.

Naprieč vyvíjajúcim sa výtvarným jazykom autora dominovala charakteristická a všadeprítomná rozochvená kresebná línia,“ vysvetľuje Veronika Kubišová, galerijná pedagogička Považského múzea. Podľa jej slov možno Jakobyho porovnávať s umelcami ako Marc Schagal či Oskar Kokoschka, ale inak sa ako ojedinelá a ťažko zaraditeľná individuálna osobnosť považuje skôr za endemit na našom území.


Výstava Júliusa Jakobyho v Považskej galérii umenia v Žiline sa uskutočňuje v spolupráci s Východoslovenskou galériou v Košiciach.

Druhá výstava, ktorá bude rovnako otvorená 29. júna 2023 o 17:00 hod., predstaví návštevníkom galérie diela od Petra Rónaia Obraz v obraze. Peter Rónai (*1953) je zakladateľ videoumenia na Slovensku a práve analógový a digitálny obraz bude predmetom výberu z jeho tvorby.

Kolekcia vyše dvadsiatich diel je sčasti rekonštrukciami videodiel, no tiež ukazuje, ako ich autor v priebehu posledných tridsiatich rokov inovoval. „Tvorba umelca je ojedinelým sprístupnením videoumenia z poslednej dekády predošlého milénia – obdobia, keď sa v našich podmienkach formovala tvár súčasného umenia,“ doplnila Veronika Kubišová. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu