K výstave Črepiny v žilinskej Galérii F inšpirovalo Pavla Ďurča búranie starej pekárne


Foto: K výstave Črepiny v žilinskej Galérii F inšpirovalo Pavla Ďurča búranie starej pekárne
Galéria: 3 fotky
Foto: Výtvarná agentúra A1

Výstavu s názvom Črepiny slávnostne otvoria vo štvrtok 22. júna o 17:00 hod. v žilinskej Galérii F. Autorom kolekcie vystavovaných fotografií je fotoreportér Pavol Ďurčo. S nápadom na vytvorenie cyklu Črepiny prišiel pri búraní starej pekárne.   

„Keď som búral starú pekáreň, ktorá bola postavená v dvadsiatych rokoch minulého storočia, prekvapila ma hromada rôzneho stavebného materiálu na podlahe. Pod ňou množstvo sklenených črepov,“ priblížil Pavol Ďurčo. 

Po odkrytí nánosov naňho zapôsobili nájdené predmety svojou jedinečnou výtvarnou kultivovanosťou, estetickou pôsobivosťou a možnosťami fotografickej kompozície. Jeho prvé zábery zachytávajú atmosféru črepín spojenú so zemou a prostredím. Neskoršie fotografie pochádzajú z ateliéru, kam vybrané časti črepín preniesol.

„Obnažením sklenených kúskov nachádza novú polohu. Polohu ostrých hrán. Vznikla akási hra s nahým sklom, keď sklo zo zeme umytím ‚vyzliekol donaha‘ a zrazu z neho svetlom presvitajúce nežné objekty pôsobia ako čisté nahé telo s farebnými priesvitmi a tieňmi, bez drsnosti. Pri týchto záberoch využíva zmysel pre vecnosť, rytmické striedanie svetla a tieňa alebo iskrivé presvetlenie,“ priblížil kurátor výstavy Milan Mazúr.  


Pavol Ďurčo sa po rokoch reportážneho fotografovania rozhodol pre všestrannejšiu tvorbu. Pri zachytávaní snímok sa zameriava predovšetkým na ľudské príbehy a prírodu. Je autorom fotografií života obyvateľov v terchovských osadách a okolitého prostredia, ktoré taktiež vystavoval. Vytvoril cyklus publikácií Terchovské osady, Posledný kolár, Rok koňa, Strečno a Cesta dreva.

Výstava Črepiny potrvá do 30. septembra. Pre verejnosť bude prístupná v pracovné dni od 10:00 do 16:00 hod. alebo po telefonickej dohode.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu