Začína ďalšia sezóna výskumu kaštieľa v Bytči. Sondy odhalia, či sa tam nachádzal padací most


Foto: Začína ďalšia sezóna výskumu kaštieľa v Bytči. Sondy odhalia, či sa tam nachádzal padací most Foto: Facebook/Považské múzeum

Vo štvrtok 1. júna začal v Bytči ďalší archeologický výskum. Realizuje ho už tradične Považské múzeum, Kysucké múzeum a Slovenské národné múzeum v Martine. Technický výskum bude zabezpečovať Ministerstvo vnútra SR. 

Tento rok sa výskum sústredí na doskúmanie stredovekej vežovitej stavby zachytenej minulý rok na nádvorí a skúmať sa budú tiež vybrané miesta medzi južným krídlom kaštieľa a parkánovou hradbou,“ uvádza Považské múzeum v príspevku na sociálnej sieti. 

Archeológovia plánujú pri práci použiť aj sondy, ktoré by mali ozrejmiť, či sa tu v minulosti nachádzal padací most. Tento výskum bude zastrešovať archeologička Považskému múzea Zuzana Staneková za odbornej asistencie Danky Majerčíkovej z Kysuckého múzea a Mareka Botha zo SNM v Martine.

Areál kaštieľa, ktorého história siaha až do 13. storočia patrí k architektonicky najpôsobivejším feudálnym pamiatkam na Slovensku a je zapísaný v zozname národných kultúrnych pamiatok. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu