Diviak v lesoparku naháňal mladú Žilinčanku so psom, tá kontaktovala primátora


Foto: Diviak v lesoparku naháňal mladú Žilinčanku so psom, tá kontaktovala primátora Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

V uplynulých týždňoch sa obyvatelia a návštevníci Žiliny čoraz častejšie sťažujú na prítomnosť diviakov na sídliskách Solinky a Vlčince. Samica s niekoľkými mláďatami sa má pohybovať prevažne v okolí Lesoparku Chrasť a areálu žilinskej univerzity.

Viacerí Žilinčania upozorňujú na agresívne správanie diviačice voči ľuďom aj domácim zvieratám. Včera našu redakciu kontaktovala čitateľka, ktorá má obzvlášť nepríjemnú skúsenosť. Počas nedeľného venčenia svojho psíka v lesoparku taktiež narazila na veľkého diviaka, ktorý ju začal naháňať.


„Akonáhle som videla rozryté popri ceste, chcela som sa stočiť, a zrazu stál diviak predo mnou a hneď sa rozbehol proti mne. Naháňal ma dobrých 50 metrov, nechýbalo mu veľa a mal by ma. Kúsok odtiaľ ako ma naháňal sa prechádzali ľudia, mamičky s malými deťmi a chodili cyklisti, ktorí to videli, tak som ich upozornila, nech bežia od toho miesta a hlavne tam nejdú,“ opísala incident mladá Žilinčanka.


Diviaky sa podľa nej majú pohybovať aj popri Cintoríne Sovietskych vojakov, kde sa často zdržiavajú cyklisti či deti. Lesopark a jeho okolie sú jednou z najobľúbenejších lokalít pre žilinských psíčkarov. Mnohí sa však po správach o napadnutí psov tomuto miestu vyhýbajú. O prítomnosti divej zveri svedčí aj rozrytá zem a trus.


„Príde mi to nebezpečné a natoľko po osobnej skúsenosti riskantné, že som Vás o tom chcela informovať, keďže by som rada predišla tomu, že by sa to začalo riešiť, až keď by niekto utrpel vážne zranenie alebo kvôli tomu prišiel o život, keďže (údajne) diviačica je rozzúrená, pretože si chráni mladé. Verím, že sa situácia vyrieši tým najbezpečnejším a najlepším spôsobom,“ doplnila Žilinčanka.

Správu s rovnakým znením e-mailom preposlala aj primátorovi mesta Petrovi Fiabáne, vedúcemu Oddelenia životného prostredia Mestského úradu Žilina Filipovi Koptákovi a viceprimátorovi Martinovi Kapitulíkovi. Vedenie mesta a mestskú políciu sme kontaktovali aj my s otázkou, či budú situáciu riešiť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu