Záchranári pomohli vo Veľkej Fatre dvom Švédom, tí im z vďaky sľúbili zlato na MS v hokeji


Foto: Záchranári pomohli vo Veľkej Fatre dvom Švédom, tí im z vďaky sľúbili zlato na MS v hokeji Foto: hzs.sk

Dnes, v utorok 23. mája 2023, zasahovali príslušníci Horskej záchrannej služby (HZS) vo Veľkej Fatre pod vrchom Pekárová, kde ich o pomoc požiadali prostredníctvom aplikácie dvaja švédski turisti.

Jedna osoba z dvojice totiž zostala uviaznutá v skalnom teréne a nebola schopná sa pohnúť ďalej. Vzhľadom na nedostupnosť terénu bola o súčinnosť požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Banskej Bystrice, ktorá na palubu zobrala aj dvoch horských záchranárov.

Záchranári boli vysadení pomocou palubného navijaka na hrebeni Pekárovej, kde zabezpečili prvého turistu a vykonali spust pomocou hyperstatického lana za účelom dosiahnutia druhého turistu, ktorý sa nachádzal v exponovanom teréne,“ spresnila HZS na svojej oficiálnej webovej stránke.

Turisti spolu so záchranármi boli následne evakuovaní na najbližšie miesto, kde vrtuľník mohol pristáť. Odtiaľ dvojica pokračovala na vlastnú žiadosť už po vlastných. 


Švédski turisti nám ako poďakovanie za záchranu sľúbili, že ak sa s nimi náhodou stretneme v hokejovom finále, tak máme zlaté medaily isté. Nechajme sa teda prekvapiť,“ uzavreli s humorom leteckí záchranári, ktorí v príspevku na sociálnej sieti taktiež informovali o zásahu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu