Intenzívne búrky smerujú aj do Žilinského kraja, výstrahy varujú pred prudkým lejakom, vetrom i krúpami


Foto: Intenzívne búrky smerujú aj do Žilinského kraja, výstrahy varujú pred prudkým lejakom, vetrom i krúpami

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dnes, v utorok 23. mája 2023, vydal pre značnú časť Slovenska výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Výnimkou nie je ani Žilinský kraj, kde pred vyčíňaním javu varujú všetky okresy od poludnia až do nočných hodín. Informácia je uverejnená na oficiálnej webovej stránke organizácie.

Výstraha prvého stupňa pred búrkami predstavuje síce malú pravdepodobnosť výskytu búrok, ktoré sú však spojené s prudkým lejakom. Ten môže mať intenzitu 20 – 30 mm v priebehu 30 minút. Silný dážď v takýchto prípadoch zároveň môžu sprevádzať krúpy a vietor s nárazmi 18 – 23 m/s, čo je v prepočte 65 – 85 km/h.

Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie,“ uvádzajú meteorológovia a dopĺňajú, že intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov.

Nebezpečenstvo môže hroziť aj na cestných komunikáciách v prípade, že sa na nej vytvorí súvislá vrstva krúp, ktoré zároveň môžu poškodiť vegetáciu. Riziko predstavuje taktiež vietor, ktorý v tejto sile dokáže zlomiť konáre stromov či ich dokonca vyvaliť, alebo spôsobiť škody menšieho rozsahu na stavebných objektoch.


Búrky na území Slovenska v priebehu dnešného dňa avizuje aj portál imeteo.sk, ktorý hovorí o dvoch rozličných typoch búrok. Ako prvé by naše územie mali zasiahnuť orografické búrky z tepla. Po nich k nám dorazia frontálne búrky sformované nad územím Českej republiky a Rakúska.

Búrky by mali doraziť najskôr nad západné a severozápadné Slovensko okolo 15:00 hod. a následne si to zamieria smerom nad stredné Slovensko. Pri svojom postupe smerom na východ však budú slabnúť,“ spresňuje postup búrkového systému portál imeteo.sk.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu