Prípad čiernej dodávky v okolí Martina je hoax, polícia hovorí o zbytočnej panike zo strany občanov


Foto: Prípad čiernej dodávky v okolí Martina je hoax, polícia hovorí o zbytočnej panike zo strany občanov Foto: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR, ilustračné/iStock.com

V utorok 18. apríla sa na verejnosti objavila informácia o čiernej dodávke, ktorá sa pohybuje v regióne Turiec. Osoby v nej mali údajne lákať deti do auta na šteniatko či kozmetiku. Podľa polície ide o hoax, ktorý sa pravidelne opakuje. 

Obec Sučany upozornenie uverejnila na svojej oficiálnej webovej stránke, niektoré školy informovali rodičov e-mailovými správami. Podľa tvrdení v šírenej správe mali na nebezpečenstvo upozorniť dokonca aj „záchranné zložky“. O čiernej dodávke napokon informovala aj naša redakcia. 


Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline však neskôr vyvrátilo, že by táto informácia pochádzala od polície. Polícia správy o tajomných dodávkach samozrejme nepodceňuje, avšak šíriť paniku na facebookových stránkach či obecných rozhlasoch neprospieva naozaj nikomu. Polícia v žiadnom prípade neinformuje školy o dodávkach lákajúcich deti s tým, že jej práca sa tým pádom skončila,“ uvádza Policajný zbor na sociálnej sieti. 

Informácie o pohybe čiernej dodávky v Sučanoch neboli potvrdené. „Polícia vykonala preverenie, no informácia potvrdená nebola. Polícia doposiaľ v predmetnej veci žiadne oficiálne oznámenie neprijala,“ uviedla žilinská krajská hovorkyňa Gabriela Kremeňová. Ako ďalej uvádza polícia vo vyjadrení, v meste Vrútky a obci Turčianska Štiavnička skutočne prijali oznámenia o pohybe podozrivej dodávky. Informácie sa rovnako nepodarilo potvrdiť.


Opakujúci sa hoax polícia neberie na ľahkú váhu

Poplašné správy o dodávke kradnúcej deti sa šíria niekoľko rokov a ide o jeden z najznámejších hoaxov, ktorý sa pravidelne opakuje. Ako informuje portál Živé.sk, na Slovensku zatiaľ ešte nikdy nedošlo k zaznamenaniu podobného typu únosu dieťaťa.

Polícia napriek tomu každé jedno hlásenie preveruje. „Polícia v rámci okresu Martin zvýšila výkon služby s cieľom ochrany života a zdravia a venuje tejto veci náležitú pozornosť. Polícia každú takúto správu preveruje a nepodceňuje ju,“ uviedla Kremeňová. Zároveň potvrdila, že v súvislosti s predmetnou situáciou neevidujú žiadne nezvestné deti. 

Priznávanie chýb svedčí o zdravom prístupe novinárov k informovaniu verejnosti, ale aj k vlastnej práci. Za šírenie poplašnej správy sa preto redakcia Žilinak.sk ospravedlňuje.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu