FOTO: V Budatíne bude vystavená rekordná zbierka mini bicyklov, niektoré vyrobili domorodci z pralesov


FOTO: V Budatíne bude vystavená rekordná zbierka mini bicyklov, niektoré vyrobili domorodci z pralesov Foto: Považské múzeum

Bicykel je jedným z najvyužívanejších dopravných prostriedkov na svete. Prvé drevené dvojkolesové vozidlo bez pedálov bolo skonštruované začiatkom 19. storočia v Nemecku lesníkom a vynálezcom menom Carl von Drais. Takýto spôsob prepravy sa v krátkom čase rozšíril aj na Slovensko, kde sa bicykel mal nazývať rýchlonôžka.

Dnes je pre mnohých ľudí cyklistika nielen spôsobom, ako sa dostať z miesta na miesto, ale aj obľúbeným športom. Žilinčan Ján Trulík zas svoju vášeň našiel v zbieraní modelov bicyklov. Jeho zbierka aktuálne obsahuje až 126 kusov a je zapísaná v slovenskej Guinnesovej knihe rekordov. V najbližších mesiacoch bude vystavená v kaplnke Budatínskeho hradu a dostupná verejnosti.

„Ján Trulík na začiatku 90. rokov 20. storočia založil firmu venujúcu sa výrobe invalidných vozíkov, vrátane elektrických. V tom čase to bola novinka na trhu a zákazky ho priviedli na mnohé miesta po celom svete. Tu sa prejavila jeho druhá vášeň: zberateľstvo modelov bicyklov,“ priblížila Magdaléna Lacková, hovorkyňa Považského múzea.

Zberateľ si svoje jedinečné kúsky priniesol zo všetkých kútov sveta. Niektoré z nich vyrobili rôzne firmy, iné sú dokonca dielom domorodcov z kubánskych pralesov. Návštevníci Považského múzea budú mať šancu vidieť nielen praktické modely, ale aj umelecké diela, do ktorých autori premietli svoje predstavy.


 „Prvý drevený bicykel bez pedálov skonštruoval Carl von Drais začiatkom 19. storočia. Potom nastala éra kostitrasov a bicyklov s veľkým a malým kolesom. Po vynáleze reťaze a pneumatiky sa koncom storočia začali vyrábať takzvané bezpečníky, v podstate dnešné typy bicyklov. Tie sa potom rozšírili po celom svete a vývojom prešli ako materiály, z ktorých sú vyrobené, tak aj ich tvar a dizajn,“ uviedol kurátor výstavy a historik dopravy Považského múzea Peter Šimko. 

Výstava s názvom Na dvoch kolesách v bude otvorená od stredy 15. februára do nedele 30. apríla. Záujemcovia sa môžu na mini bicykle prísť pozrieť počas otváracích hodín kaplnky Budatínskeho hradu.


Miesto: -
Dátum: 15.02.2023 - 09:00    30.04.2023 - 16:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu