Do Žilinského kraja sa opäť vrátila zima, v niektorých regiónoch napadlo až 20 cm nového snehu


Foto: Do Žilinského kraja sa opäť vrátila zima, v niektorých regiónoch napadlo až 20 cm nového snehu

Po mimoriadne teplom decembri sa na Slovensko postupne vracia zima. V utorok 10. januára počas noci začal do našej oblasti prúdiť chladnejší vzduch, a tak sa niektorí obyvatelia miest a obcí v Žilinskom kraji zobudili do bieleho rána.

Ide predovšetkým o vyššie položené oblasti Oravy, Kysúc, Liptova, i Turca, kde nasnežilo do 20 cm nového snehu. Čerstvá vrstva snehu začína spôsobovať problémy predovšetkým na horských priechodoch. V hornatejších oblastiach sa na vozovkách miestami nachádza čerstvý, kašovitý až utlačený sneh.

„Výdatné zrážky, ktorých bude tento týždeň dostatok, budú v niektorých chladnejších lokalitách Slovenska padať v tuhom skupenstve. Cez deň však teploty stúpajú na väčšine územia nad bod mrazu, čo znamená, že zrážky sú opäť kvapalné,“ informuje portál imeteo.sk.

V nižších polohách do 700 metrov, ako je územie mesta Žilina a okolitých obcí tak počas utorka pomerne výrazne prší. Už v strede týždňa však prídu ďalšie zrážky, ktoré prinesú sneženie aj do západných a severozápadných oblastí. Sneženie sa tak môže objaviť aj v krajskom meste. 

Denná teplota by sa v týchto dňoch mala pohybovať v rozmedzí -1 až 8 °C. Slovenský hydrometeorologický ústav zároveň vydal výstrahy pred výskytom snehových jazykov a závejov, vo večerných hodinách od 20:00 by sa mala ojedinele vyskytnúť aj hmla a poľadovica.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu