Bolt pred Vianocami stiahol z ulíc zdieľané elektrické kolobežky, vrátia sa po zlepšení počasia


Foto: Bolt pred Vianocami stiahol z ulíc zdieľané elektrické kolobežky, vrátia sa po zlepšení počasia Foto: blog.bolt.eu

Zimné mesiace nie sú na Slovensku vhodným obdobím na bezpečnú jazdu na bicykloch či kolobežkách. Chladné počasie, sneh a poľadovica na cestách môžu spôsobiť vodičom vážne zranenia či zdravotné problémy. Spoločnosti zabezpečujúce zdieľané dvojkolesové vozidlá ich preto s príchodom zimného počasia sťahujú z ulíc.

Niekoľko dní pred Vianocami odstránila svoje zelené elektrické kolobežky zo žilinských a martinských ulíc platforma Bolt. Na slovenské cesty by sa mali vrátiť, keď sa zlepší počasie. Na zdieľaných kolobežkách sa ich priaznivci opäť prevezú možno už v januári, najneskôr však na prelome mesiacov február a marec. Žilinčania od piatku 9. decembra v prístreškoch nenájdu ani obľúbené bicykle BikeKia.



„V súčasnej situácii, keď sneženie sťažuje automobilovú dopravu, nepovažujeme za potrebné ani rozumné udržiavať v prevádzke náš vozový park kolobežiek. Ľudia ich v tomto počasí používajú oveľa menej, ale čo je dôležitejšie, jazda na kolobežke na snehu alebo ľade môže byť riskantná,“ vysvetlila Lucie Krahulcová, manažérka verejnej politiky pre službu mikromobility v spoločnosti Bolt.

Hlavnou prioritou platformy Bolt je podľa jej slov bezpečnosť používateľov. Aplikácia preto zahŕňa aj možnosť zapnutia režimu pre začiatočníkov, ktorý obmedzí maximálnu rýchlosť vozidla na 15 kilometrov za hodinu. Spoločnosť Bolt sa okrem toho snaží svojich zákazníkov vzdelávať o bezpečnej jazde a zaviedla tiež nový systém, ktorý rozpozná, či sa na kolobežke vezie len jedna osoba.

„A toto úsilie sa odráža v štatistikách: Bolt ako najväčší prevádzkovateľ zdieľaných kolobežiek v Európe zaznamenal v minulom roku viac ako päťnásobný nárast počtu jázd v porovnaní s rokom 2020, pričom za rovnaké obdobie sa počet nehôd na zelených kolobežkách na milión kilometrov znížil o 12 percent a počet zranení o viac ako štvrtinu,“ priblížila Lucia Chovanová z Boltu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu