Ich úsilie nezostalo nepovšimnuté. Martinská nemocnica ocenila sestry za mimoriadne pracovné nasadenie


Foto: Ich úsilie nezostalo nepovšimnuté. Martinská nemocnica ocenila sestry za mimoriadne pracovné nasadenie Foto: Univerzitná nemocnica Martin

Mnohé zdravotné sestry mali na Deň matiek ešte jeden dôvod na oslavu. Každoročne 12. mája si totiž na Medzinárodný deň sestier pripomíname dôležitosť ich povolania. Pri tejto príležitosti Univerzitná nemocnica Martin odovzdala ocenenie „Sestra UNM za rok 2023“ svojim piatim zamestnankyniam. 

Plaketu a šperk v tvare zlatého srdca vytvorený špeciálne pre túto príležitosť si z rúk vedenia nemocnice prevzali dámy Oľga Hanzelová, Brigita Andrášiková, Mgr. Gabriela Harceková, Alena Šimková a PhDr. Eva Ferencová.

Zľava: Oľga Hanzelová, Alena Šimková, Eva Ferencová, Brigita Andrášiková, Gabriela Harceková

Sestra UNM za rok 2023

Každá z ocenených oplýva nadštandardným pracovným nasadením a profesionalitou pri ošetrovaní a starostlivosti o pacientov. Oľga Hanzelová pracuje ako manažérka dennej zmeny na Klinike detí a dorastu, kde neustále hľadá nové možnosti ako skvalitniť zdravotnú starostlivosť poskytovanú deťom.

Brigita Andrášiková pracuje v martinskej nemocnici už 38. rok. Po osobnej skúsenosti s depresívnym ochorením sa rozhodla pre dobrovoľnícku službu a vo voľnom čase sprevádza chorých s touto diagnózou na Psychiatrickej klinike.

Mgr. Gabriela Harceková je zástupkyňou vrchnej sestry a manažérky dennej zmeny na Urologickej klinike. Aktívne sa venuje edukácii pacientov po implantácii neurostimulátorov, pomáha pri tvorbe edukačných materiálov pre pacientov a podieľa sa aj na výskumnej činnosti kliniky. 

Alena Šimková je manažérkou dennej zmeny na izolovanej septickej časti Ortopedickej kliniky. Podieľa sa na edukačných aktivitách pre pacientov pred implantovaním endoprotézy kolenného a bedrového kĺbu. Okrem toho participuje na vzdelávaní študentov.

PhDr. Eva Ferencová pracuje na Klinike pneumológie a ftizeológie, kde už 25 rokov pôsobí ako vedúca sestra. Charakterizuje ju entuziazmus zacielený na zlepšovanie podmienok zdravotnej starostlivosti. Získané vedomosti odovzdáva študentom, zapája sa do výskumu a edukačných projektov. Významná je aj jej angažovanosť v Slovenskom červenom kríži a Slovenskej spoločnosti sestier.



Do odovzdávania cien počas Slávnostnej konferencie sa zapojila aj Regionálna komora sestier a pôrodných asistentiek v Martine. Práca piatich zdravotníčok –  Mgr. Zuzany Grobarčíkovej, Mgr. Evy Hromkovej, Bc. Ľubice Jesenskej, Marty Závodskej a Bc. Kataríny Šípkovej – tak bola ocenená Bielym srdcom.

Zľava: Zuzana Grobarčíková, Ľubica Jesenská, Katarína Šípková, Eva Hromková, Marta Závodská

Biele srdce

Mgr. Zuzana Grobarčíková je hlavnou sestrou v zariadení Senior Vrútky. Pre energickú a cieľavedomú manažérku sú klienti vždy na prvom mieste. Je členkou sekcie manažmentu Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek a tiež členkou Asociácie poskytovateľov v sociálnych službách.

Mgr. Eva Hromková v pozícii vedúcej sestry Domu sv. Martina manažuje komplexnú 24 hodinovú starostlivosť – opatrovateľskú, ošetrovateľskú i zdravotnú. Svoju silu a osobitnú výnimočnosť preukázala najmä počas pandémie, kedy sa DSS Dom sv. Martina stal Covid centrom. Počas tohto obdobia v zariadení doslova bývala, keďže cítila veľkú mieru zodpovednosti za klientov a všetkých zamestnancov.

Bc. Ľubica Jesenská pracuje v zdravotníctve viac ako 26 rokov, v súčasnosti na Onkologickom centre UNM. Vypracovala edukačné materiály pre pacientov s karcinómom prsníka a krku. Je spoluzakladateľkou a predsedníčkou Občianskeho združenia „Rakovina“, ktorého cieľom je skvalitnenie poskytovanej zdravotnej starostlivosti a ergoterapie onkologickým pacientom. 

Marta Závodská prakticky celý svoj život zasvätila starostlivosti o pacientov s duševnými ochoreniami. V Psychiatrickej liečebni Sučany pracuje od ukončenia strednej školy, v súčasnosti ako vedúca sestra akútneho oddelenia. Je obetavá voči svojim pacientom a pomáha im v ťažkých životných situáciách.

Bc. Katarína Šípková pôsobí na ambulancii jednodňovej terapie na Klinike hematológie a transfúziológie UNM. Vyniká nielen ako sestra, ale aj ako aktívna prednášajúca. Zameriava sa na ošetrovateľské postupy pri zvládaní problémov pacientov podstupujúcich chemoterapiu či na starostlivosť o pacientov so zaujímavými hematologickými ochoreniami ako sú paroxyzmálna nočná hemoglobinúria alebo hemofília.

Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: