VIDEO: Podvodníci využívajú deepfake video s Pellegrinim, ktoré nabáda k investovaniu


Foto: VIDEO: Podvodníci využívajú deepfake video s Pellegrinim, ktoré nabáda k investovaniu Foto: Facebook

Na sociálnych sieťach sa nedávno objavilo video, ktoré môže na prvý pohľad vyzerať autenticky. Ide však o deepfake. Vystupuje v ňom údajný novozvolený prezident Peter Pellegrini a záznam vyzerá až neuveriteľne presvedčivo.

„Prvá reforma šokovala všetkých Slovákov,“ stojí v titulku videa. Nasledujú informácie o registrácii, spoločne s odkazom na kliknutie.

„Umožnili sme ľuďom zarábať peniaze zo zdrojov. Napríklad z plynu a ropy. Tí, ktorí sa odvážia investovať 250 eur do tohto sektora, už majú stabilný príjem minimálne 1500 eur,“ hovorí hlas vo videu, až na neuverenie podobný hlasu Petra Pellegriniho.

Video je natočené v kulisách, ktoré majú pripomínať vysokú štátnu funkciu. V pozadí je slovenská zástava a obraz M. R. Štefánika. To, že však ide o podvod divákovi napovie napríklad jemný pohyb kamery pripomínajúci trasenie. V reálnych videách politikov je pritom technická stránka videa spravidla bezchybná.

Okrem údajného Pellegriniho vo videu vystupujú aj ďalšie osoby. Žena použije formulu „nemyslel som si…,“ čo tiež pozornému divákovi napovie, že s videom nie je všetko v poriadku. Ženy o sebe väčšinou v mužskom rode nehovoria. Vo videu ďalej vystupuje postava muža, ktorý chváli možnosť investovania a ďakuje pritom „Petrovi.“


Video sponzoruje údajná spoločnosť „Information Factor,“ a používa pritom nepodarenú napodobeninu slovenskej zástavy: farby sú na nej v obrátenom poradí. Namiesto kombinácie biela - modrá -červená, používa kombináciu modrá - biela - červená. Nesúhlasí ani zobrazenie dvojkríža a v znaku chýba trojvŕšie.

Po kliknutí na odkaz sa objaví text, ktorý má čiateľa presvedčiť napríklad o tom, že spoločnosť Slovnaft objavila nové ropné pole. V texte je aj odkaz, ktorý má čitateľa presmerovať na „oficiálnu webovú stránku.“ Súčasťou textu je aj formulár s prázdnymi políčkami na vyplnenie - namiesto meno však podvodníci použili nesprávny termín „názov,“ priezvisko, email a telefónne číslo. Stránka láka vyplniť tieto údaje a potom kliknúť na políčko „registrácia.“



Slobodné a nezávislé médiá sú kľúčové pre demokraciu. Nepodliehajú vplyvu politikov ani záujmových skupín, čo im umožňuje objektívne a pravdivo informovať verejnosť.

Podpora slobodných médií je investíciou do transparentnej a spravodlivej spoločnosti.

Podporiť nezávislé spravodajstvo

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: